Izvinjavali se kasnije

Tajvanska televizija greškom izvijestila o napadu Kine

  • Извор: Б92
  • 20.04.2022. 16:08

Tajvanska televizija se izvinila i pozvala ljude da ne paniče nakon što je greškom izvijestila o kineskom napadu na Tajpej u jeku rastuće napetosti s Pekingom.

Tokom prenosa u srijedu ujutru TV mreža Kineski televizijski centar (CTS) greškom je na dnu ekrana prikazala informacije o kineskom raketnom napadu na vojne brodove i ključnu infrastrukturu u blizini Taipeja, prenose lokalni mediji.

Vijesti su nosile poruke poput "mogao bi izbiti rat", a govorile su o podmetnutom požaru "kineskih agenata" na glavnoj željezničkoj stanici u prijestonici i o proglašavanju vanrednog stanja.

"Građani, molimo vas da ne paničite. Ovim putem pojašnjavamo informacije te se izvinjavamo", objavila je voditeljka programa u 10 sati po lokalnom vremenu.

Ona je rekla da su upozorenja bila dio vježbe vatrogasnih službi u utorak, ali da su zbog tehničke greške prikazana u srijedu ujutru.

Kina nikad nije odbacila tvrdnje da će silom vratiti Tajvan pod svoju kontrolu, a protekle dvije godine pojačala je svoje vojne aktivnosti oko te ostrvske države.

Tajvan je povećao nivo očuvanja bezbjednosti nakon što je izbio sukob u Ukrajini, strahujući da bi Peking mogao da slijedi potez Moskve.

Rat u Ukrajini izazvao je raspravu o posljedicama koje nosi za Tajvan i njegovu spremnost za odbranu, poput obuke rezervista. Tajvanska vojska je prošle nedjelje prvi put objavila priručnik za civilnu obranu, dajući građanima uputstva za djelovanje u mogućem ratu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.