Извјештај УН-а

Талибани хапсе жене које не носе хиџаб

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 16:36

Талибани ограничавају авганистанским женама приступ послу, путовању и здравственој заштити ако су неудате или немају мушког старатеља, наводи се у јуче објављеном извјештају УН.

У једном инциденту, званичници талибанског министарства за пороке и врлине савјетовали су жени да се уда ако жели да задржи посао у здравственој установи, рекавши да је неприкладно да невјенчана жена ради, преноси АП. 

У оквиру оштрих мјера које су увели након преузимања власти 2021. године талибани су забранили женама да учествују у готово свим областима јавног живота и спријечили д‌јевојчице да иду у школу након завршеног шестог разреда иако су у почетку обећавали умјеренију владавину.

Такође су затворили козметичке салоне и почели да примјењују рестриктивни кодекс облачења, као и да хапсе жене које не носе хиџаб и не придржавају се њиховог тумачења ислама, наводи се у извјештају УН.

У мају 2022. године Талибани су издали декрет којим позивају жене да покажу само очи и препоручују им да носе бурке од главе до пете, слично ограничењима током њихове претходне владавине у периоду између 1996. и 2001. године.

У Авганистану нема званичних закона о мушком старатељству, али талибани налажу да жена не може да се креће или путује без мушкарца који је с њом у крвном сродству или браку.

Министарство, које служи као талибанска морална полиција, такође спроводи пропис о ношењу хиџаба на јавним мјестима, канцеларијама и образовним установама успостављање контролних punktova и инспекција.  Жене се такође хапсе због куповине лијекова за контрацепцију коју Талибани званично нису забранили. 

За сада нико из талибанског министарства за пороке и врлине био доступан за коментар извештаја УН, пренио је Euronews.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм