Javna pogubljenja, kamenovanje

Talibani uvode islamski zakon u Avganistanu

  • Извор: Индекс
  • 14.11.2022. 14:35

Avganistanski vrhovni vođa naredio je sudijama da u potpunosti sprovode sve aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanje i bičevanje te amputaciju udova za lopove, rekao je glavni portparol talibana.

Zabihulah Mudžahid je kasno u nedjelju napisao na Tviteru da je "obavezujuća" naredba Hibatulaha Ahundzade došla nakon što se tajnoviti vođa sastao sa grupom sudija.

Ahundzada, koji nije sniman niti fotografisan u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u avgustu prošle godine, vlada iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog središta. Talibani su obećali mekšu verziju oštre vladavine koja je karakterisala njihovu prvu vlast, od 1996. do 2001. godine, ali su postupno smanjivali prava i slobode.

"Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika. Sve što ispunjava šerijatske uslove za hudud i kisas, dužni ste sprovesti. Ovo je odredba šerijata i moja naredba, koja je obavezna", citirao je Mudžahid Ahundzadu, prenosi Index.

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se kisas prevodi kao "odmazda u naturi", zapravo oko za oko. Hudud zločini uključuju preljubu i lažno optuživanje nekoga za njega, konzumiranje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na putu, otpadništvo i pobunu.

Kisas pokriva, između ostalog, ubistvo i namjerno povređivanje, ali takođe dopušta porodicama žrtava da prihvate naknadu umjesto kazne. Islamski naučnici kažu da zločini koji dovode do kazne hudud zahtijevaju vrlo visok stepen dokaza uključujući, u slučaju preljuba, priznanje ili svjedočenje četiri odrasla muslimana.

Društveni mediji već više od godinu dana preplavljeni su snimcima i slikama talibanskih boraca kako bičuju ljude optužene za razne prestupe. Talibani su takođe nekoliko puta javno prikazivali tijela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Takođe je bilo izvještaja o bičevanju preljubnika u ruralnim područjima nakon molitve petkom, ali je teško dobiti nezavisnu potvrdu.

Rahima Popalzai, pravna i politička analitičarka, rekla je da bi edikt mogao biti pokušaj talibana da učvrste reputaciju za koju smatraju da se omekšala otkako su se vratili na vlast.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)