Ograničenje prava

Talibani zabranjuju ženske kozmetičke salone u Avganistanu

  • Извор: Агенције
  • 04.07.2023. 19:49

Talibani zabranjuju ženske kozmetičke salone u Avganistanu, rekao je vladin potparol.

To je najnovije ograničenje prava i sloboda avganistanskih žena i djevojaka, nakon ukaza koji im zabranjuju obrazovanje, javne prostore i većinu oblika zapošljavanja.

Potparol Ministarstva vrline i poroka kojim upravljaju talibani, Mohamad Sidik Akif Mahajar, nije iznio detalje zabrane. On je samo potvrdio sadržaj pisma koje je kružilo društvenim mrežama.

U pismu koje je izdalo ministarstvo, od 24. juna, kaže se da prenosi usmenu naredbu vrhovnog vođe, Hibatulaha Akhundzade. Zabrana je usmjerena na glavni grad Kabul i sve provincije, a salonima u cijeloj zemlji daje se rok od mjesec dana da prekinu poslovanje. Nakon toga moraju se zatvoriti i podnijeti izvještaj o zatvaranju. U pismu se ne navode razlozi zabrane.

Njegovo objavljivanje dolazi nekoliko dana nakon što je Akhundzada izjavio da je njegova vlada preduzela potrebne korake za poboljšanje života žena u Avganistanu.

To je izazvalo kritike branilaca ljudskih i ženskih prava na društvenim mrežama.

Ujedinjene nacije u utorak su takođe rekle da su angažovani s vlastima u Avganistanu kako bi se poništila zabrana kozmetičkih salona. Misija UN-a u Avganistanu, ili UNAMA, oglasila se na Tnjitteru, pozivajući talibane da zaustave naredbu.

"Ovo novo ograničenje ženskih prava negativno će uticati na privredu i u suprotnosti je s navedenom podrškom ženskom preduzetništvu", rečeno je.

Ranije je jedna vlasnica kozmetičkog salona rekla da je jedini hranilac u porodici nakon što joj je suprug poginuo u eksploziji automobila 2017. godine. Nije željela biti imenovana niti spominjati svoj salon zbog straha od odmazde.

Između osam i dvanaest žena svaki dan posjeti njen salon u Kabulu, dodala je, prenosi Peninsula Katar.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм