Potražuju je zbog milionske prevare

Tamara bila najtraženiji bjegunac na listi FBI: Crna Gora je juče izručila Amerikancima

  • Извор: Телеграф
  • 28.02.2023. 10:26

Američka državljanka T. D. (40), koja se nalazila na listi FBI najtraženijih bjegunaca, izručena je iz Crne Gore SAD na podgoričkom aerodromu, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Američka državljanka je SAD-u izručena juče, a prema saznanjima portala RTCG, riječ je o Tamari Dađan koju SAD potražuju zbog milionske prevare.

Prema policijskom saopštenju T. D. je izručena SAD radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od deset godina i deset mjeseci zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje sa ciljem izvršenja bankarske prevare i pronevjere, teška krađa identiteta i krivično djelo zločinačko udruživanje sa ciljem pranja novca.

Naveli su da je T.D. zajedno sa još dvije osobe R. A. (43), M. T. (37) - takođe državljanima SAD uhapšena u februaru 2022. godine u Crnoj Gori na osnovu raspisane međunarodne potjernice NCB Interpol-a Vašington.

"Ova lica su se nalazila na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI. Prilikom lišenja slobode lica u Crnoj Gori, imenovana je posjedovala falsifikovani putni dokument", kazali su iz policije.

Portal podsjeća da su američki državljani Ričard Ajvazjan, njegova supruga Marijeta Terabelian i njihova rođaka Tamara Dađan osuđeni su u odsustvu na 17, šest i 11 godina zatvora kao dio kriminalne mreže zbog prevare američkog fonda, nakon čega su pobjegli iz zemlje. Za bjeguncima je tragao FBI.

Ajvazijan i njegova supruga su u Sjedinjenim Državama osnovali više fiktivnih firmi, kako bi iskoristili program pomoći koji je odobrio američki Kongres za pomoć manjim preduzećima u vreme korona krize.

Osim trojke koja je pobjegla u Crnu Goru, za izvlačenje novca iz Fonda osuđeni su i brat i supruga Ričarda Ajvazjana. Bjegunci su sletjeli u Tivat početkom septembra 2021. godine, a uz sebe su tada imali lažne pasoše. Po dolasku u Crnu Goru Ajvazijan je osnovao firmu "Leon Enterprises" koja je bila registrovana u Porto Montenegru u Tivtu koja mu je poslužila da, u decembru, dobije jednogodišnju boravišnu dozvolu.

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.