Krit

Tenzije među NATO članicama: Grčki S-300 "zaključao" turske F-16 avione

  • Извор: Курир
  • 29.08.2022. 09:33

Posada grčkog PVO sistema S-300 PMU 1 koji se nalazi na Kritu navodno je 23. avgusta ove godine uspela da na nišanskim radarom zaključa dva turska lovca F-16 koja su nad Egejskim morem izvodila vježbe.

Ovu informaciju prvi je saopštio CNN Turk, a onda tragom te vijesti krenuli su i grčki, pa onda i ostali svjetski mediji o novom incedentu između dvije članice NATO koji se inače može protumačiti kao neprijateljski čin.

Tog 23. avgusta turski borbeni avioni F-16 izvodili su operacije nad turskim dijelom Egeja u istočnom Sredozemlju, kada ih je iznenada, poslije upada u grčki vazdušni prostor uočio osmatrački, a onda i zaključao nišanski radar odnosno delile su sekunde da posada pritsne dugme "PUSK" i da krenu rakete.

U pitanju je bio PVO sistem dugog dometa S-300 PMU 1 koji je 1997. kupio Kipar, ali zbog tadašnje krize i pritiska prije svega Ankare i Izraela, taj raketni sistem je predat Grčkoj i stacioniran na ostrvu Krit.

Navodno avioni su prema turskim izvorima letjeli na visini od 3.000 metara i prva ih je uočila posada radarske stanice na Rodosu.

Nalazili su se zapadno od ovog grčkog ostrva. Turski avioni ubrzo su se vratili u bazu.

Grčka javnost je ovaj incident osudila kao provokaciju tvrdeći da Ankara namjerno provocira grčke PVO sisteme prije svega bateriju S-300 kako bi otkrila položaje na Kritu.

S druge strana Ankara čiji avioni su se bezbjedno vratili u bazu smatra ove kacije "neprijateljskim" prema pravilima angažovanja u sklopu vježbi i misija alijanse i navodi se da je "nespojiv" sa duhom NATO pakta.

Inače, ovaj incident, koji je bio prećutan u javnosti, navodno se desio u četvrtak 25. avgusta kada su se u zoni ostrva Rodos ponovo susreli grčki i turski F-16 gdje su grčke PVO snage zaključavale turske avione prije lanisranje, a prije toga navodno se dogodio još jedan incident u utorak 23. kad je grčki vojni ataše bio pozvan u tursko Ministarstvo odbrane.

Atina je u turskim medijima optužena za podizanje tenzija u istočnom Mediteranu oko spornih ostrva i neriješene pomorske granice gdje su pronađena velika nalazišta zemnog gasa i nafte i gdje obje zemlje sporni prostor smatraju svojom ekonomskom zonom, prenosi "Kurir.rs".

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок