Grčka

Testiranje na virus korona za nevakcinisana lica više neće biti besplatno

  • Извор: СРНА
  • 24.08.2021. 14:05

Grčka je saopštila da će okončati besplatno testiranje na virus korona za nevakcinisana lica kako bi pojačala stopu vakcinacije i suočila se sa eventualnim novim talasom infekcije delta sojem virusa korona.

U Grčkoj je od početka pandemije od posljedica infekcije umrlo 13.422 ljudi.

Nove mjere koje će stupiti na snagu 13. septembra ne podrazumijevaju obaveznu vakcinaciju, ali se okončava besplatno testiranje, a lica koja nisu vakcinisana moraju da se testiraju jednom ili dva puta sedmično u zavisnosti od toga čime se bave.

Brzi test na kovid košta 10 evra, što nije mala suma za građane Grčke, koja je pogođena krizom i gdje je prosječna plata oko 1.161 evro.

Oko šest miliona ljudi u zemlji od 11 miliona već su primili jednu ili dvije doze vakcine protiv virusa korona, ali je potreban još jedan milion da bi se postigao imunitet.

"U poređenju sa jeseni prošle godine, ove jeseni svi se mogu vakcinisati", rekao je ministar zdravlja Vasilis Kikilias.

On je dodao će samo vakcinisana lica imati pravo na besplatno testiranje.

"Ove mjere nisu kaznene. One su naša dužnost prema onima koji su prošli 18 mjeseci pandemije, onima koji su izgubili radna mjesta, onima koji su morali da rade kod kuće da se zaštite", rekao je on.

Oko 53 odsto grčke populacije je u potpunosti vakcinisano. Vlasti se nadaju da će do jeseni taj procenat biti oko 70 odsto.

Тагови: