Vladimir Čižov

Težnja balkanskih zemalja da uđu u EU nikad nije bila problem za Rusiju 

  • 15.06.2018. 20:03

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izjavio je da težnja balkanskih zemalja da se ujedine sa EU nikada nije bila problem za Rusiju, a da je odluka o tome njihov sopstveni izbor.

"Balkan ne treba da bude region konfrontacije, nego platforma za uspostavljanje uzajamno korisne saradnje koja će donijeti korist regionu. Balkan je naš partner. Rusija je dala značajan doprinos stvaranju država na Balkanu tokom rusko-turskih ratova u 19. vijeku", rekao je Čižov. 

On je govoreći u Atini na okruglom stolu "Izazovi bezbjednosti: Nove alijanse - nove glavobolje" podsjetio da je Rusija pomogla i oslobođenju Balkana od nacizma, prenosi "Sputnjik". 

"Rusija ne teži da dobije isključiva prava u regionu i ne teži da zabrani balkanskim zemljama da nešto rade. Ona im ne nameće prijatelje ili neprijatelje", rekao je ruski diplomata i ukazao da su prijateljske veze sa svim balkanskim zemljama uvijek bile prioritet za Rusiju. 

On je naglasio da je uvjeren da ta politika odgovara interesima svih zemalja i da može da bude realizovana uz otvorenu saradnju svih zemalja. 

Čižov je ovom prilikom rekao da žali što su pojedine zemlje izgubile kulturu demokratije i što ignorišu međunarodno pravo, te što se politika miješa u ekonomske odnose, kao i zbog toga što pojedine zemlje dozvoljavaju sebi da podučavaju one koji se ne slažu s njima. 

Prema njegovim riječima, u tri posljednja mjeseca politika je vođena u stilu "vrlo vjerovatno". 

"To je veoma poznati slučaj Skripalja. Još ga nisu istražili, ali su odmah za to okrivili Rusiju", rekao je Čižov i naveo i druge primjere, među kojima je incident s navodnom upotrebom hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi i takozvana nezavisna istraga o padu malezijskog aviona iznad Donbasa 2014. godine. 

"Godinama mnogi govore o miješanju Rusije u izbore - u svim zemljama. Ali ne mogu to da dokažu. Ako se nekome ne dopadaju rezultati izbora, ne treba da krivi Rusiju. Mi nemamo nikakve veze s tim", poručio je Čižov.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм