Bivši predsjednik SAD-a

Tramp i još jedan ulazak u istoriju

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2023. 23:05

Donald Tramp još jednom je postao presedan. Iako je presedan u američkoj istoriji njegov dolazak na vlast, presedan je i hapšenje bivšeg predsjednika SAD-a.

Kroz modernu istoriju SAD-a, nijedan predsednik SAD-a nije bio uhapšen. Iako su se neki bivši predsjednici suočavali sa pravnim izazovima ili bili predmet istraga, nisu bili uhapšeni dok su obavljali svoju dužnost, pa čak ni nakon toga.

Ustav SAD-a pruža mehanizam za uklanjanje predsednika sa funkcije putem procesa opoziva, koji može biti pokrenut od strane Predstavničkog doma i suđen od strane Senata. Ako se predsednik proglasi krivim za "teške zločine i prekršaje", mogu biti uklonjeni sa funkcije, ali ne bi nužno bili uhapšeni. Umesto toga, bili bi podložni pravnim posljedicama svojih postupaka nakon napuštanja funkcije.

Vrijedi napomenuti da predsjednik SAD-a nije iznad zakona i može biti podložan pravnim postupcima kao i svaki drugi građanin. Međutim, s obzirom na zaštitu i privilegije koje predsedniku pruža njihova funkcija, bilo kakva pravna akcija protiv trenutnog predsednika bi bila složena i podložna ustavnim izazovima.

Ukratko, iako su neki predsednici SAD-a imali pravne izazove ili su bili predmet istraga, nijedan trenutni predsednik nije bio uhapšen u modernoj istoriji SAD-a. Mekanizmi za uklanjanje predsednika sa funkcije i držanje ih odgovornim za eventualne zločine ili prekršaje su uspostavljeni Ustavom SAD-a i pravnim sistemom.

Neki bivši predsjednici SAD-a suočeni sa pravnim izazovima ili bili predmet istraga.

Jedan primjer je bivši predsjednik Richard Nixon, koji se suočio sa postupkom opoziva nakon skandala Votergejt tokom sedamdesetih godina. Umesto da se suoči sa opozivom i mogućim uklanjanjem sa funkcije, Nixon je odlučio da podnese ostavku kao predsednik u avgustu 1974. Nakon što je napustio funkciju, Nixon nije uhapšen, ali je bio predmet pravnih postupaka vezanih za njegovu ulogu u skandalu Votergejt.

Još jedan primer je bivši predsednik Bil Klinton, koji se suočio sa postupkom opoziva krajem devedesetih godina zbog afere sa u Bijeloj kući, odnosno veze sa Monikom Levinski i naknadnih pokušaja da je prikrije. Klinton je opozvan u Predstavničkom domu, ali je Senat na kraju glasao za oslobađanje od optužbi. Klinton nije uhapšen kao rezultat postupka opoziva.

Nije jasno da li je Bil Klinton dao novac Moniki Levinski kako bi prikrili njihovu aferu. Međutim, tokom istrage u ovom slučaju, otkriveno je da je Klinton davao poklone Levinskoj i da je podsticao nju da laže pod zakletvom. Ove radnje su na kraju dovele do njegovog opoziva od strane Predstavničkog doma, iako je oslobođen optužbi u Senatu.

Za razliku od Trampa koji je učinio isto, jedna od tački optužbe je upravo seks-skandal sa pornoglumicom.

Važno je napomenuti da, iako su neki bivši predsjednici SAD-a bili predmet pravnih izazova ili istraga, oni su i dalje podložni procesu u skladu sa zakonom i pretpostavljeni su nevini sve dok se ne dokaže suprotno. Svaka pravna akcija protiv bivšeg predsednika bila bi podložna istim ustavnim i pravnim zaštitama koje su dostupne svakom drugom građaninu.

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)