Kao Džon Goti i Vinsent Gigante

Tramp kao šef mafije: Šta je RIKO zakon na osnovu koga se sudi bivšem predsjedniku?

  • 15.08.2023. 10:44

Prva tačka najnovije optužnice u Džordžiji tereti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i 18 drugih za reketiranje zbog navodnih pokušaja da promjene izborne rezultate 2020. u Trampovu korist.

U optužnici koju je objavila okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis navodi se da je bivši predsjednik učestvovao u zavjeri oko subverzije izbora, i to kao kolovođa, piše Bi-Bi-Si.

Vilis je istakla da su optuženi, umjesto da se pridržavaju pravnih izbornih procedura, učestvovali u zločinačkom poduhvatu reketiranja kako bi preokrenuli izborne rezultate u Džordžiji. 

Ovo je četvrta krivična prijava protiv Trampa, ali je prvi slučaj da se neki bivši američki predsjednik suočava sa optužbama koje su korišćene da se osude šefovi mafije kao što su Džon Goti i Vinsent Gigante. 

Organizovani kriminal u SAD se procesuira po službenoj dužnosti prema federalnom Zakonu protiv organizacija pod uticajem reketiranja i korupcije (RIKO), koji omogućava tužiocima da dovedu u vezu one koji su prekršili zakon i nalogodavce. 

Više od 30 američkih država usvojilo je sopstvene verzije RIKO zakona, a u Džordžiji je on čak temeljniji nego u ostalim državama. 

Podignuta nova optužnica protiv Trampa!

Podignuta nova optužnica protiv Trampa!

Naime, federalni zakon predviđa 35 zločina koji se kvalifikuju kao dokazi reketiranja, a prema varijanti zakona koja je na snazi u Džordžiji, na listi je čak 65 djela.

Od tužilaca se zahtijeva da dokažu da postoji zločinački "poduhvat" i da detaljno opišu obrazac reketiranja koji počiva na najmanje dva gorepomenuta krivična djela.

Kazne prema RIKO zakonu u Džordžiji su visoke: zatvorska kazna između pet i 20 godina, ili novčane kazne do 250.000 dolara, a često služe kao sredstvo "ubjeđivanja" da se sarađuje sa Tužilaštvom. 

Takvi incidenti mogu da izazovu "talas neviđenih dokaza i svjedočenja koje tužioci mogu da upotrebe protiv navodnih kolovođa", kaže Entoni Majkl Krejs, profesor prava na Državnom univerzitetu u Džordžiji, a piše RT Balkan.

Predloženi datum početka suđenja Trampu - 2. januar

Predloženi datum početka suđenja Trampu - 2. januar

Da bi osudili samog Trampa, tužioci će, navodi Krejs, morati da dokažu da bivši predsjednik "nije bio samo neka vrsta pasivnog učesnika".

Ispričati "cijelu priču" 

Tramp se već suočava sa federalnim optužbama američkog Ministarstva pravde zbog lažnih tvrdnji o izborima, a dokazi na tom suđenju mogli bi da utiču i na slučaj u Džordžiji i da se preklapaju sa njim.

Bivši američki predsjednik takođe čeka suđenje zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i podmićivanja porno glumice.

Okružni tužilac Feni Vilis, demokrata, i ranije je koristila zakon o reketiranju za važne slučajeve.

Godine 2013. tužilaštvo je, sa njom na čelu, procesuiralo na osnovu RIKO zakona nastavnike i druge zaposlene u državnoj školi u Atlanti, zbog optužbi da su varali na državnim testovima kako bi obezbijedili bonuse i unapređenja.

Jedanaest od 12 zvaničnika na kraju je osuđeno, u najdužem sudskom procesu u istoriji države, a većina ostalih saučesnika se izjasnila krivim.

Nove optužbe u slučaju povjerljivih dokumenata: Tramp se izjasnio da nije kriv

Nove optužbe u slučaju povjerljivih dokumenata: Tramp se izjasnio da nije kriv

Na osnovu istog zakona, prošle godine su optuženi dobitnik Gremija reper Jang Tag i 27 saradnika iz njegove muzičke kuće. 

Vilis je izjavila da je veliki pristalica RIKO zakona, jer on omogućava da se "ispriča cijela priča". 

Međutim, suđenje pomenutom reperu, koje je trebalo da počne u januaru, zaglavljeno je još u procesu izbora porotnika, a neki od advokata odbrane poručili su da se nadaju da je Vilis "naučila lekciju" za momenat kada Trampovo suđenje dođe do iste tačke. 

Suđenje reperu bi moglo da nadmaši i rekord po trajanju suđenja prosvetnim radnicima u Atlanti, ali toliko razvlačenje nije neuobičajeno za procese koji uključuju mnogo optuženih, kao i brojne advokate. 

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa:

Podignuta još jedna optužnica protiv Trampa: "Progon podsjeća na nacističku Njemačku"

Jedna od advokata branilaca rekla je da "mrzi RIKO zakon" i da očekuje da će suđenje Trampu biti neprijatno i zbunjujuće za porotu, te da će mnogi porotnici zaspati prije nego što razumiju o čemu se radi.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)