Фаворит за републиканског кандидата

Трамп поднио жалбу Врховном суду на забрану кандидовања у Колораду

  • Извор: СРНА
  • 04.01.2024. 22:43

Бивши амерички предсједник и фаворит за титулу републиканског кандидата на предстојећим предсједничким изборима у САД, Доналд Трамп, затражио је од Врховног суда САД да поништи одлуку судија у Колораду којом се он спречава да учествује на унутарстраначким изборима у тој савезној држави.

Тим Трампових адвоката је у жалби Врховном суду САД истакао да у америчкој демократији пресуда из Колорада "не може бити исправна".

Уколико она остане на снази, то ће "означити први пут у историји САД да је правосуђе спријечило гласаче да гласају за водећег предсједничког кандидата главне странке", наводи се у документу.

Трампови адвокати навели су у свом поднеску низ разлога због којих би Врховни суд САД требало да му омогући кандидовање у Колораду.

Кратер у Бањалучком насељу, наводно дошло и до удеса

Кратер у Бањалучком насељу, наводно дошло и до удеса

"Текст и форма Устава јасно показују да предсједник није `официр САД`", рекли су они.

Пресуда Врховног суда Колорада, који шефа државе изједначава са војним официрима нижег ранга, "пркоси здравом разуму", наводи се у поднеску.

Трампов правни тим тврди да су судије у Колораду "погријешиле" у дефиницији Трампове улоге у нередима на Капитолу прије три године.

"То није била `побуна` и предсједник Трамп се ни на који начин није `ангажовао` у `побуни`", сматрају адвокати.

У поднеску се, такође, тврди да би "питање подобности" за предсједничку кандидатуру требало да одреди Конгрес, а не судови у појединим државама.

Трамп је и даље у трци за предсједника

Трамп је и даље у трци за предсједника

Врховни суд Колорада прогласио је средином децембра Трампа неподобним за реизбор и уклонио га са гласачких листића за локалне предизборе изборе 5. марта, након што га је нижи суд у држави прогласио кривим за подстицање побуне због његове наводне умијешаности у немире на Капитолу 6. јануара 2021. године.

Судије Врховног суда у пресуди су се позвале на 14. амандман Устава САД, који каже да се "официри" који су учествовали у побуни не могу кандидовати за савезну или државну функцију. Амандман је усвојен 1868. и циљао је на оне који су се борили за Конфедерацију током грађанског рата у САД.

Према извјештајима медија, вјероватно је да ће случај преузети Врховни суд САД, који је под све већим притиском да се изјасни по питању потенцијалне забране Трампу да обавља јавну функцију. Међутим, нејасно је колико ће времена бити потребно судијама да донесу одлуку, наводи "Раша тудеј".

Трамп је у уторак 2. јануара уложио жалбу Вишем суду Мејна на одлуку државног секретара те савезне државе Шене Белоуз да га дисквалификује са предизбора, позивајући се на исту клаузулу о подстицању побуне.

Пратите нас и путем Вибера