Nove prijetnje Iranu

Tramp šalje još vojnika na Bliski istok

  • 24.05.2019. 22:40

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa obavjestila je Kongres da planira da uputi na Bliski istok dodatnih 1.500 vojnika u svijetlu rastućih tenzija sa Iranom, javila je danas agencija AP.

Te snage će biti upućene vjerovatno narednih nedjelja a njihova uloga će biti defanzivne prirode, navodi se u tekstu upućenom Kongresu u koji je uvid imala američka agencija.

Misija vojnika će biti i zaštita američkih snaga koje se već nalaze na terenu, a ima ih oko 10.000.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međuunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su nedavno poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane prijetnje Irana, a američki predsjednik Donald Tramp je prije nekoliko dana izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zaprijeti Vašingtonu.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм