Ubijen Sulejmani

Tramp: Uhvatili smo totalno čudovište, htio uništiti Američku ambasadu u Bagdadu

  • 10.01.2020. 09:56

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da su SAD ubile iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija jer je htio raznijeti Američku ambasadu u Bagdadu.

- Uhvatili smo totalno čudovište i izveli ga van, a to se trebalo dogoditi davno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti našu ambasadu - rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući. 

Također je kazao da su SAD izvele smrtonosni napad dronom na Sulejmanija jer je sudjelovao u orkestriranju raketnog napada proiranske milicije na američku vojnu bazu u Iraku u decembru.

On je, prema pisanju pojedinih američkih agencija, likvidaciju glavnog iranskog generala uključio i u svoju predizbornu kampanju, izjavivši na skupu u Toledu u saveznoj državi Ohajo da je njegova smrt spasila američke živote.

- Prošle sedmice SAD su ponovno poduzele hrabre i odlučne akcije kako bi spasile američke živote i ostvarile američku pravdu - rekao je Tramp.

Optužio je Sulejmanija da je organizirao nasilne proteste grupa koje podržavaju Iran pred Američkom ambasadom u Bagdadu, dodavši kako su, da nije poslao američke trupe da zaštite Ambasadu, demonstranti mogli provaliti unutra i ubiti Amerikance ili ih uzeti za taoce.

Trampov nastup u areni u Toledu bio je njegov prvi ovogodišnji skup u kampanji za predsjedničke izbore, koji će se održati u novembru, čime je potvrdio važnost Ohaja za osvajanje drugog predsjedničkog mandata. 

Tramp je 2016. pobijedio u toj državi, nakon što je u dva prethodna izbora Ohajo osvojio demokrat Barak Obama.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)