Mrkonjići

Tuga, bol i grozota

  • Извор: АТВ
  • 12.01.2023. 19:02

Dok sakuplja komade krstova, sa zemlje diže srpsku trobojku i polomljeni jarbol Rade Bošković iz Mrkonjića kaže nam da osjeća tugu, bol i grozotu. Pita se šta kome smeta ovo sveto mjesto na jugu Srpske. U noćnim satima vandali su prvo iščupali krstove, polomili ih pa poskidali trobojke i srušili oglasnu tablu. Sve to se desilo na groblju u rodnom selu Setog Vasilija Ostroškog.

"Ja u istinu ne vjerujem da su to uradili ljudi sa normalnim umom. Predpostavljam da je to uradio onaj koji ne spoznaje ni vjeru ni prema vjeri bilo šta. Ne smao samo u mjestu Mrkonjići nego bilo gdje drugo je grijeh svetiti se prema nekome i nečemu", kaže Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjići.

Vandalski čin se desio nekoliko metara od groba majke svetog Vasilija ali i od male Crkve Svetog Nikole. Ovo nije prvi kažu mještani i pričaju da se sve najčešće dešava oko velikih hrišćanskih praznika.

Ovo nije prvi vandalski čin u Mrkonjićima. Kako nam pričaju mještani samo ova crkva SV Nikole u kojoj je po predanju kršten Seti Vasilije Ostroški obijana je i pljačkana četrnaest puta, manastir sagrađen na temeljima svečeve rodne kuće obijan je dvanaest puta.

Svaka prijavljena krađa u vjerskim objektima do sada je rasvijetljena kažu u policiji. Uključili su se i u ovaj slučaj.

"Zaprimili smo prijavu od strane predsjednika Crkvenog odbora sela Mrkonjići, izvršene radnje uviđaja a preduzimaju se sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica  vezanih za ovaj događaj", kaže Miodrag Janković, načelnik sektora policije u PU Trebinje.

Prije nekog vremena prešarane su i table sa likom Sv Vasilija koje su se nalazile na ulazima u selo. Mrkonjići su uz put Trebinje Ljubinje pa su često na meti vandala. Mještani kažu da će sve biti sanirano ubrzo i preželjkuju da što prije ovo mjesto hodočašća dobije video nadzor.


  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)