Ankara

Turska će od Švedske i Finske ponovo tražiti izručenje osoba koje smatra teroristima

  • Извор: СРНА
  • 29.06.2022. 16:45

Turska će obnoviti zahtjeve Švedskoj i Finskoj za izručenje pojedinaca koje smatra teroristima, nakon što su te zemlje postigle dogovor o kandidaturi nordijskih zemalja za članstvo u NATO, izjavio je danas turski ministar pravde Bekir Bozdag.

Turska se usprotivila njihovim nastojanjima zbog, kako je Ankara navela, podrške kurdskim militantima i drugima koje smatra teroristima, ali i zbog embarga na oružje i neispunjenih zahtjeva za izručenje.

Tri zemlje su juče potpisale sporazum da Turska ukloni svoju blokadu, dok su se kandidati obavezali da neće podržavati kurdske militantne grupe Radnička partija Kurdistana (PKK) i Narodna zaštitna jedinica (IPG) niti mrežu sveštenika Fetulaha Gulena (FETO) sa sjedištem u SAD, za koju Ankara kaže da je izvela pokušaj državnog udara 2016. godine i koju označava kao terorističku organizaciju.

"U Finskoj čekaju dosije šest članova PKK, šest članova FETO, dok u Švedskoj čekaju dosije 10 članova FETO i 11 članova PKK. O njihovom izručenju ćemo ponovo pisati nakon sporazuma i podsjetiti ih", rekao je Bozdag agenciji Anadolija.

U tekstu memoranduma, koji su tri zemlje potpisale, Finska i Švedska su se saglasile da "brzo i temeljno riješe zahtjeve Turske za deportaciju ili izručenje osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji".

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.