Pad popularnosti AKP-a

Turska: Erdogan na izborima izgubio Ankaru i Istanbul

  • 01.04.2019. 07:51

Redžep Tajip Erdogan i koalicija predvođena njegovom AK Partijom dobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske u turskim lokalnim izborima. Da sve po njega bude još gore, ljevičarska Republikanska narodna partija tvrdi da je odnijela pobjedu i u Istanbulu.

Lokalni izbori u Turskoj održani su u nedjelju, a Erdoganova partija, iako je zadobila najveći broj lokalnih zajednica, zabilježila je prvi značajan pad popularnosti i to u dva najvažnija grada u državi, piše BBC.

Lokalni izbori su došli u vrijeme ekonomskog slabljenja Turske nakon višegodišnje ekspanzije privredne moći. Zato su izbori viđeni i kao referendum o Erdoganovoj vlasti u ovoj euroazijskoj zemlji.

Erdogan je svjestan značaja gubitka glavnog grada te je izjavio kako će u budućnosti nadomjestiti greške koje su do toga dovele.

Ankaru je osvojila Republikanska narodna partija i njen predstavnik Mansur Javas. Zanimljivo je u Istanbulu gdje su pobjedu proglasili i Erdoganova AK PArtija i Republikanska narodna partija.

Republikanci su osvojili Izmir, najzapadnije lokalne zajednice, kao i turističke centre uz obalu Mediterana. S druge strane, to je i očekivani rezultat za spomenute dijelove zemlje.

Više od 57 miliona ljudi imalo je pravo glasa da bira gradonačelnike, načelnike i odbornike lokalnih skupština.

Tačni rezultati bit će poznati u dogledno vrijeme.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм