Osumnjičena 564 lica

Turska širi istragu o građevinskim izvođačima koji su prekršili standarde

  • Извор: РТС
  • 23.02.2023. 18:01

Turska će proširiti istragu o građevinskim izvođačima za koje se sumnja da su prekršili bezbjednosne standarde nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, izjavio je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Sulejman Sojlu je rekao da su do sada identifikovana 564 osumnjičena, da je 160 osoba formalno uhapšeno i da je velik broj pod istragom.

"Naši gradovi biće izgrađeni na odgovarajućim mjestima, naša djeca živeće u jačim gradovima. Znamo sa kakvim testom se suočavamo i iz ovoga ćemo izaći jači", rekao je on za državnu televiziju TRT Haber.

Sojlu je naglasio da je podignuto oko 313.000 šatora i da se postavlja 100.000 kontejnerskih kuća u zoni zemljotresa.

Broj poginulih u Turskoj u ovomjesečnim razornim zemljotresima porastao je na 43.556, rekao je Sojlu tokom noći.

Istakao je da je nakon prvog zemljotresa 6. februara bilo 7.930 naknadnih potresa i da je više od 600.000 stanova i 150.000 poslovnih objekata pretrpjelo najmanje umjerenu štetu.

Erdogan: Obnovićemo stambene objekte u roku od jedne godine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će obnoviti stambene objekte u roku od jedne godine.

"Oko 865.000 ljudi živi u šatorima i 23.500 u kontejnerskim kućama, dok je 376.000 u studentskim domovima i pansionima van zone zemljotresa", rekao je predsjednik Turske. 

Kurum: Uništeno ili ozbiljno oštećeno 164.000 zgrada

Ministar urbanizacije Murat Kurum rekao je da je 164.000 zgrada sa više od 530.000 stanova uništeno ili teško oštećeno zemljotresom, i poručio da je Vlada već započela ugovore za izgradnju novih stanova na pogođenom području.

Turska zabranjuje otpuštanja

Turska je u srijedu pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova kako bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskog uticaja ogromnog zemljotresa koji je pogodio jug zemlje.

Ovi potezi su dio koraka turske vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u Turskoj u modernoj istoriji koji je ostavio desetine hiljada mrtvih.

Turska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu

Turska centralna banka snizila je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na 8,5 odsto, kako se očekivalo, kako bi podržala rast nakon zemljotresa.

"Postalo je još važnije da se finansijski uslovi održavaju kao podrška kako bi se očuvao zamah rasta industrijske proizvodnje i pozitivan trend zapošljavanja nakon zemljotresa", saopštila je banka nakon svog mjesečnog sastanka o politici.

Broj stradalih u Turskoj i Siriji premašio 50.000

Snažni zemljotresi, jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale, pogodili su Tursku i Siriju 6. februara, poginulo je više od 50.000 ljudi.

Samo dvije nedjelje kasnije dva snažna zemljotresa, jačine 6,4 i 5,8 jedinica po Rihteru, pogodila su tursku pokrajinu Hataj, a kako su javili lokalni mediji, u tim zemljotresima je u Turskoj i Siriji poginulo najmanje 11 ljudi.