Njujork

Tužilac: Tramp stvorio lažan utisak da će biti uhapšen

  • Извор: Телеграф
  • 23.03.2023. 22:42

Tužioci u Njujorku objavili su da je Donald Tramp stvorio lažan utisak da će biti uhapšen i da je naveo svoje republikance u Kongresu da se umiješaju u istragu o novcu koji je dao porno glumici Stormi Danijels da ne bi javno govorila o njihovim odnosima.

Tramp je u subotu najavio da će biti uhapšen u utorak u slučaju koji vodi okružni tužilac na Menhetnu. U ponedeljak su trojica republikanaca koji predsjedavaju odborima u Predstavničkom domu počeli napade na okružnog tužioca Elvina Brega, demokratu, optužujući ga za kršenje nadležnosti tužioca.

Do srijede, velika porota kojoj se predstavljaju dokazi u slučaju Stormi Danijels još nije odlučila o optužnici, a u četvrtak je kancelarija tužioca Brega poslala odgovor predsjedavajućima odbora, u koji je uvid imao Rojters, prenosi Glas Amerike.

U pismu se navodi da su "optužbe predsjedavajućih počele kad je Donald Tramp stvorio lažan utisak da će biti uhapšen i da su njegovi advokati tražili da vi intervenišete". Potvrđuje se da Bregova kancelarija "istražuje navode da je Donald Tramp prekršio kazneno pravo Njujorka".

Ako bude optužen, Tramp će biti prvi predsjednik koji se suočava sa krivičnim prijavama u sudu. On je bio na mjestu predsjednika od 2017. do 2021. godine, a pripremao je i treću kampanju za Bijelu kuću, dok se suočava sa pravnim problemima na nekoliko frontova.

Velika porota, koju čine američki državljani sa Menhetna, sastala se u januaru. Čovjek koji je bio desna ruka Donalda Trampa rekao je da je, na Trampov zahtjev, dao novac Stormi Danijels, nekoliko dana prije predsjedničkih izbora 2016.

U pismu iz Bregove kancelarije navodi se da su republikanci koji predsjedavaju odborima u Predstavničkom domu tražili informaciju, koja nije javna, o kriminalnoj istrazi koja je u toku, što je, po zakonu povjerljivo.

"Zahtjevi iz pisma su nezakonit napad na suverenitet Njujorka. Kongres ne može da ima nikakav legitiman zakonski posao koji ima veze sa nadgledanjem rada lokalnih tužilaštava", navodi se u odgovoru okružnog tužioca, koji je potpisao pravni savjetnik Lesli Dubek.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм