Njemačka

U Berlinu počela gradnja bogomolje u kojoj će biti džamija, crkva i sinagoga

  • 30.05.2021. 16:31

U Berlinu je ranije ove sedmice položen kamen temeljac za izgradnju građevine u kojoj će biti džamija, crkva i sinagoga.

To se desilo u trenutku kada je ponovo eskalirao sukob između Palestinaca i Izraelaca u Gazi, te kada je antisemitizam ponovo postao izražen. Zato je ocijenjeno da spomenuti čin predstavlja nadu za međureligijski dijalog. Riječ je o građevini nazvanoj “Dom Jednog”.

– Važno je da se o dramatičnim svjetskim sukobima može raspravljati i u Berlinu, te da ljudi mogu kazati svoje mišljenje. Međutim, mržnja i nasilje, antisemitizam i islamofobija, rasizam i govor mržnje nemaju mjesto u našem društvu – poručio je berlinski gradonačelnik Mihael Muler.

Građevina će imati visoki četvrtasti toranj, a u njoj će biti posebne prostorije za različite obrede – molitve. Čelnici muslimanske i jevrejske zajednice su pozdravili početak gradnje.

Poglavar protestantske crkve u Njemačkoj Henrih Bedford-Strom je izjavio da je “Dom Jednog” važna poruka svima, prenosi agencija Rojters.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм