Ванредно стање 60 дана

У Еквадору ванредно стање након бјекства вође банде из затвора

  • Извор: Танјуг
  • 09.01.2024. 09:37

Председник Еквадора Данијел Нобоа прогласио је ванредно стање на 60 дана, након што је вођа једне од највећих криминалних банди у земљи Адолфо Масијас побјегао из затвора гдје је служио казну.

- Управо сам потписао декрет о ванредном стању како би Оружане снаге имале сву политичку и правну подршку за своје акције. Прошло је вријеме када су осуђеници за трговину дрогом, убице и организовани криминал диктирали влади шта да ради - рекао је Нобоа.

У току ванредног стања војска ће бити распоређена на улице и у затворе, а уводи се и ноћни полицијски час, преноси Ројтерс.

У недјељу је Адолфо Масијас, вођа криминалне банде Лос Чонерос, нестао из затвора у којем је служио казну од 34 године.


Ванредно стање проглашено је у понедјељак и све што га прати је међу првим великим безбједносним изазвима за Нобоу, који је преузео дужност у новембру обећавши да ће сузбити растуће насиље у тој јужноамеричкој земљи, оцјењује Ројтерс.

Затворска агенција Еквадора саопштила је да је у понедјељак било "инцидената" у шест препуних затвора у земљи. У затворима у Еквадору чести су сукоби између ривалских банди, а у њима је од 2021. године погинуло више од 400 затвореника.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм