Grupe broje više hiljada članova

U Francuskoj lažne kovid propusnice prodaju na društvenim mrežama

  • Извор: Танјуг
  • 14.02.2022. 14:29

Antivakseri u Francuskoj kupuju lažne kovid propusnice na internetu kako bi izbjegli epidemiološke mjere u zemlji, a koje se često promovišu na glavnim društvenim mrežama, pokazalo je istraživanje Instituta za strateški dijalog (ISD).

Prema studiji ISD, mnogi koji kupuju falsifikovane kovid propusnice, a koje mogu da se koriste širom Evropske unije (EU), preusmeravaju se sa društvenih mreža Instagram i Fejsbuk na šifrovani Telegram mesindžer gdje mogu diskretno da se kupe.

U izvještaju se takođe navodi da algoritmi društvenih medija automatski usmjeravaju ljude razočarane načinom na koji se francuska vlada bori protiv pandemije korona virusa ka krajnje desničarskim onlajn prostorima.

Koordinatorka studije ISD-a Zoe Furel, rekla je da, dok neke Fejsbuk grupe posvećene prodaji lažnih kovid propusnica imaju oko 1.000 članova, postoje Instagram nalozi sa čak 17.000 pratilaca, prenosi Guardian.

- Mislim da je, u pogledu mreža, glavno pitanje u kojoj mjeri su dostupne ove lažne propusnice na Fejsbuku i Instagramu - istakla je Furel i dodala da je očigledno zato što ove mreže imaju tako veliku publiku, omogućavaju dostupnost tog sadržaja u većem obimu.

- Za Instagram, jedna od najalarmantnijih stvari koje smo primijetili je da njegov algoritam zapravo preporučuje naloge koji nude lažne zdravstvene usluge, tako da ako ste osoba koja prati nekoliko naloga sa dezinformacijama o kovidu-19, vaš algoritam će preporučiti više naloga koji nude lažne propusnice - upozorila je ona.

Francuska je uvela kovid propusnice tokom pandemije korona virusa, pomoću kojih ljudi dokazuju svoj negativan test na korona virus, kao i da li su vakcinisani.

Međutim, francuska vlada je prošlog mjeseca dala odobrenje za propusnicu koje samo vakcinisanim osobama omogućuju ulazak u restorane, sportske arene i na druga javna mjesta.

Zbog toga je pribavljanje lažnih propusnica, koje se mogu koristiti u zemljama članicama EU, poželjna za antivaksere, navodi se u izveštaju ISD.

ISD poziva na veću odgovornost kompanija društvenih mreža, uključujući Snepčet, Metu, koja poseduje Fejsbuk, Instagram, Vocap i Telegram, kao i na zakone za zašitu korisnika.

Istakla je da je predstojeća primena Evropskog zakona o digitalnim uslugama, koji ima za cilj da se izbori sa širenjem dezinformacija i nelegalnog sadržaja, neophodna.

(Foto: Tanjug-AP)

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм