Атина

У Грчкој се због пјешчане магле не види прст пред оком

  • Извор: Телеграф
  • 24.04.2024. 08:55

Прашина из Африке и јутрос прави огромне проблеме у Грчкој. Атина се јутрос пробудила у пјешчаној магли, да се готово не види прст пред оком. Очекује се да ће прашина почети да се слеже током дана, али ће исток Атине и даље бити у облаку.

Јучерашња појачана концентрација честица прашине у атмосфери створила је нестварни "наранџасти вео", који је прекрио цијелу Грчку и направио призор о којем прича цијели свијет.

Истовремено, у болницу се јавио велики број пацијената са респираторним проблемима, а пулмолози су апеловали на људе крхког здравља да избјегавају кретање.

Грчки метеоролози су призор наранџастог неба упоредили са сценама на Марсу.

Према ријечима стручњака, прашина из Африке ће почети да се слеже током дана, али ће температуре бити више.

Подсјетимо, снажан циклон, који се са сјевера Африке премјештао преко Медитерана, јуче је својим центром преко Грчке и нашег подручја даље према сјеверу, осим кише и пљускова, донио и огромне количине честица песка и прашине из Сахаре.

Пијесак је стигао циклоном и снажним јужним струјањем, а пошто је широм Грчке било и кише, она је била прљава, односно обојена честицама пустињског пијеска и прашине.

У знатно мањој количини у односу на Грчку, пијесак је стигао у уторак и до Србије, а с обзиром на то да је падала киша, она је и над Србијом била прљава, односно обојена, а што је може највише видјети на возилима након престанка падавина.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм