Pokrenuta istraga, mediji širom svijeta pišu o ovome

U Iranu otrovane učenice u 52 škole

  • Извор: РТС
  • 06.03.2023. 17:43

Ahmad Vahidi, ministar unutrašnjih poslova Irana, saopštio je da je trovanje učenica zabilježeno u najmanje 52 škole u toj zemlji.

Vahidi je pozvao javnost na mir i staloženost povodom slučaja trovanja učenica u zemlji, optuživši "neprijateljski medijski terorizam" da širi paniku povodom tog slučaja, prenijela je iranska državna agencija IRNA.

Agencija AP napominje da je Ibrahim Raisi, predsjednik Irana, najavio pokretanje istrage, nakon što je slučaj trovanja iranskih učenica privukao međunarodnu medijsku pažnju.

Prema pisanju BBC-ija, do sada je u Iranu zabilježeno najmanje 650 slučajeva trovanja učenica od kojih, na sreću, nijedna nije preminula.

Pojedini svjetski mediji prenijeli su ranije da je otrovano čak oko 1.200 djevojčica u školama.

Državni mediji spekulišu da iza ovih slučajeva trovanja, koja su započela prošle godine u novembru u gradu Kom, svetom mjestu šiitskih muslimana, stoje opozicione grupe u egzilu ili strane sile, navodi AP.

Novinari iranskog lista Etelat, među kojima je i ugledna bivša poslanica Džamile Kadivar, citirali su navodnu komunikaciju grupe "Poklonici starateljstva".

"Poklonici" su, prema pisanju Etelata, izrazili stav da "obrazovanje za djevojčice treba da bude zabranjeno" i prijetili da će otrovati učenice širom Irana ako škole za djevojčice budu i dalje otvorene.

Kadivarova je napisala da je drugi mogući uzrok "masovna histerija", nalik na onu iz Avganistana koja je zabilježena od 2009. do 2012. godine.

Obrazovanje za žene ni nakon Islamske revolucije u Iranu 1979. godine nikada nije dovedeno u pitanje.

Teheran je ranije apelovao na susjedni Avganistan pod vladom talibana da omogući djevojkama i ženama da opet pohađaju nastavu u školama, dodaje američka agencija. 

Zabrinuti roditelji protestovali su u subotu u Teheranu i još nekim iranskim gradovima zbog velikog broja otrovanih učenica u nekoliko desetina škola, objavile su iranske novinske agencije.

Zasad neobjašnjive bolesti pogodile su stotine učenica prethodnih mjeseci, a Raisi je za trovanje je okrivio neprijatelje Teherana, prenio je Reuters.

Ministar zdravlja Abdolreza Behram Einolahi rekao je da su učenice "lakše otrovane" u napadima, dok su neki političari nagovijestili da su one bile na meti tvrdokornih islamističkih grupa koje se protive školovanju djevojčica, prenosi RTS.

Тагови: