Тачно у поноћ

У Њемачкој легализована марихуана

  • Извор: СРНА
  • 01.04.2024. 09:24

Неколико стотина људи окупило се ноћас код Брандербушке капије у Берлину како би поздравили ступање на снагу новог закона којим је легализована марихуана.

Велики број раздраганих људи плесао је уз реге музику и чекао са високо подигнутим упаљачима како би, чим сат откуца поноћ, запалили џоинт.

Позорницу испред берлинске знаменитости украшавао је велики лист марихуане.

Према новом закону, пушење канабиса од данас је легално на многим јавним мјестима.

Закон предвиђа да свако старији од 18 година може држати до 50 грама марихуане код куће и да носи максимално 25 грама ван куће.

Пушење траве изричито је забрањено на игралиштима, у школама, спортским објектима, укључујући и фудбалске стадионе, објектима за дјецу и младе, те унутар 100 метара од улаза у те објекте.

Члан Њемачког удружења конопље Хенри Плотке рекао је да је за њега нови закон "олакшање", јер више не мора да се скрива када конзумира марухуану и више неће бити сматран криминалцем.

У Њемачкој је годинама трајала жестока расправа о декриминализацији канабиса.

Групе љекара изразиле су забринутост за младе људе, а конзервативни политичари сматрају да ће либерализација додатно подстаћи употребу дроге.

Њемачки министар здравља Карл Лаутербах рекао је да се број конзумената марихуане у доби између 18 и 25 година удвостручио у посљедњих 10 година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: