Nezadovoljstvo

U Njujorku održan najveći protest filmskih zvijezda

 • Извор: Танјуг
 • 26.07.2023. 11:59

Udruženje filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umjetnika SAG-AFTRA održalo je najveće okupljanje do sada na Tajms skveru u Njujorku, kojem je prisustvovao i najveći broj filmskih zvijezda u znak solidarnosti sa kolegama koji su 12 dana u štrajku.

Među okupljenima su bili Brajan Krenston, DŽesika Čestejn, Brendan Frejzer, Stiv Bušemi, Elen Burstin, Vendel Pirs, Rejčel Zegler, Majkl Šenon, Džejn Kurtin, Kristijan Slejter i Kloi Grejs Morec.

Glumci i njihovi predstavnici održali su vatrene govore na bini u centru Tajms skvera, dok su ih turisti posmatrali, a vozila u prolazi trubila su u znak podrške.

Navode da je revolucija striming servisa izmenila plaćanja, tantijeme i radne uslove.

Oni traže i zaštitu od korišćenja veštačke inteligencije, ali i povećanja programima zdravstvene zaštite i penzijama, prenosi Glas Amerike.

- Naša industrija se drastično promenila. Mi nemamo isti biznis model kao pre 10 godina. I iako priznaju da to jeste tačno u današnjoj ekonomiji, bore se kako znaju i umeju da ostanu u istom ekonomskom sistemu koji je prevaziđen. Hoće da nas vrate u prošlost. Mi ne možemo i nećemo tako. Ono što tražimo u pregovorima nije neracionalno. Nije nepošteno - rekao je Brajan Krenston.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, saopštila je da je glumcima iznela "velkodušnu ponudu" koja podrazumeva najveći skok u rastu minimalne zarade u poslednjih 35 godina, izmedju ostalih beneficija.

Glavni pregovarač SAG-AFTRA Dankan Krebtri Ajrlend rekao je da su, iako su stupili u štrajk, glumci spremni na razgovor.

- Mi jesmo obustavili rad, ali sam ja njima rekao 12. jula da smo spremni da razgovaramo sutra i svaki dan dok ne postignemo dogovor. Јedini razlog zašto nismo tamo je što su te kompanije rekle da ne žele da imaju posla sa ljudima koji nisu civilizovani i zato što su te kompanije rekle da nisu spremne da razgovaraju neko vrijeme - rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, glumci su se pridružili štrajku pisaca koji je počeo u maju. Ovo je prvi put da su oba udruženja obustavila rad od 1960, što je zaustavilo skoro svu televizijsku i filmsku produkciju.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

  Тет а тет са Татјаном Трнинић