Dogovoreno primirje

U Sudanu nastavljeni sukobi uprkos primirju

  • Извор: Агенције
  • 22.04.2023. 14:41

Sudanska vojska pristala je danas da pomogne u evakuaciji stranih državljana dok po Kartumu odjekuje sporadična pucnjava i zvuk vazdušnih udara uprkos obećanjima zaraćenih strana da će prekinuti vatru na tri dana nakon sedmodnevnih sukoba u kojima su poginule stotine ljudi.

Saopštenje u kojem se citira načelnik vojske Abdel Fateh el Burhan objavljeno je nakon obećanja lidera rivalskih Snaga za brzu podršku Mohameda Hamdana Dagala da će otvoriti aerodrome za evakuaciju.

Borbe su vođene i tokom noći, ali su jutros smanjene, javio je Rojtersov dopisnik iz Kartuma.

Vojska i paravojna RSF, koje vode nemilosrdnu borbu za vlast širom zemlje, izdale su saopštenja u kojima navode da će održati trodnevni prekid vatre od petka, povodom islamskog praznika Ramazanskog bajrama.

Izbijanje sukoba uništio je planove za obnavljanje civilne vlasti i dovelo ionako osiromašenu zemlju na ivicu humanitarne katastrofe. Postoji opasnost od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao da privuče spoljne sile.

Јoš nema znakova da bilo koja strana može da obezbijedi brzu pobjedu ili da je spremna da odstupi i razgovara. Vojska ima vazdušnu snagu, ali RSF je široko ugrađen u urbane oblasti, uključujući područja oko ključnih objekata u centralnom Kartumu.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.