Италија

У Венецији протест због наплате уласка у град

  • 25.04.2024. 14:09

Грађани Венеције протестују због одлуке градоначелника Луиђија Бруњара да туристима наплаћује улазак у тај град по пет евра, а која данас ступа на снагу.

У Венецији је почела наплата уласка како би се град заштитио од великог броја туриста и, како је рекао Бруњаро, да се град учини "поново прикладним за живот", преноси Гардијан.

Првог дана наплате уласка своје присуство у граду пријавило је више од 80.000 људи, наводи агенција Анса.

Међутим, само седам хиљада људи је, према подацима ажурираним јуче по подне, платило ваучер од 5 евра за приступ историјском центру.

Сви остали приступи су за особе ослобођене плаћања ове таксе, у које спадају грађани Венеције, радници, студенти. Они су обавезни да се региструју на онлајн-платформи, али не и да плате.

Туристе који су јутрос дошли у Венецију сачекали су контролори. Углавном су сви били већ спремни и имали су своје QR кодове као потврду да су платили улаз од пет евра. Међутим, напетост је расла код оних који су одсјели у хотелима дуже од једне ноћи јер су морали да поштују посебну процедуру и набаве онлајн-потврде за изузеће од правила.

"Знала сам за ово правило и изузеће, али нисам знала да ће то овако изгледати, одузима много времена и замислите само како је људима којима није блиска технологија", истакла је једна стјуардеса, преноси Гардијан.

Чланица Одбора за туризам Венеције Симоне Вентурини је, упркос критикама, изјавила да тај град први пут покушава да учини нешто од кад је "укочио себе масовним туризмом".

Венеција од данас наплаћује туристима улазак у град

Венеција од данас наплаћује туристима улазак у град

Како функционише наплата?

Улазак у историјски центар Венеције моћи ће да се плати преко интернета и та наплата ће бити у фази тестирања до 14. јула, углавном викендима и другим данима када се очекује велики број туриста. Наплате су ослобођени становници Венције, запослени у том граду, студенти, дјеца млађа од 14 година и туристи који остају у том граду само на једну ноћ.

Туристи који долазе преко дана у Венецију, ако не купе карту преко интернета, моћи ће да је купе и на продајним мјестима, а они који буду ухваћени без карте у Венецији мораче да плате казну између 50 и 300 евра.

Овај потез градске управе критиковала су разна удружења из Венеције, која тврде да се овиме град претвара у "забавни парк", али и да наплата уласка неће имати никакав учинак.

Ново правило је изазвало велике гужве у Венецији. Туристи чекају у редовима како би купили карте, а присутна је и полиција.

"Пет евра неће одбити људе. Дневни посјетиоци нису проблем, већ ствари попут мањка приуштивог становања. Потребни су нам прописи који би помогли становницима увођењем правила којим би се ограничиле ствари као што је 'Аирбнб', на примјер", рекла је предсједница удружења за становање Федерика Тонинело.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм