Uhapšen rekordan broj novinara

  • 15.12.2020. 08:26

Od početka ove godine rekordan broj novinara je u zatvoru jer su administracije širom svijeta reagovale na izvještavanja o pandemiji virusa korona ili građanskim nemirima, saopšteno je danas iz Komiteta za zaštitu novinara /CPJ/.

Prema podacima ove organizacije, do 1. decembra najmanje 274 novinara su uhapšena što je najviše od početka devedesetih godina prošlog vijeka kada je CPJ krenuo sa prikupljanjem podataka.

Protesti i političke tenzije su glavni uzrok brojnih hapšenja i većina je izvršena u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

"Šokantno je to da je rekordan broj novinara uhapšen usred globalne pandemije virusa korona", rekao je direktor CPJ DŽoel Sajmon.

U izvještaju je za hapšenje novinara okrivljen nedostatak globalnog rukovodstva po pitanju demokratskih vrijednosti i posebno je ukazano na kritike prema medijima koje je iznosio američki predsjednik Donald Tramp za kojeg se navodi da je dao pokriće autoritativnim vladarima da se obračunaju sa novinarima u svojim zemljama.

Od početka godine, 34 novinara su uhapšena zbog "lažnih vijesti".

CPJ ističe da, iako u američkim zatvorima nema nijednog novinara, 110 ih je uhapšeno ili je protiv njih pokrenut krivičan postupak zbog izvještavanja o demonstracijama protiv policijskog nasilja.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм