Uhapšena bivša privremena predsjednica Bolivije Žanin Anjes

  • 13.03.2021. 21:54

Nove ljevičarske vlasti Bolivije uhapsile su danas bivšu privremenu predsjednicu Žanin Anjes, u sklopu procesa protiv umiješanih u zbacivanje sa vlasti nekadašnjeg šefa države Eva Moralesa 2019. godine.

Anjes, koja je godinu dana bila predsjednica Bolivije nakon Moralesovog pada s vlasti, privedena je rano jutros u svom rodnom Trinidadu i prebačena u glavni grad La Paz, gdje se pojavila pred tužiocem, javlja AP.

"Ovo je zlostavljanje. Nije bilo državnog udara, već ustavne smene vlasti", rekla je novinarima.

Novi ministar pravde Ivan Lima rekao je da Anjes preti sudski proces zbog njenih akcija dok je bila opoziciona senatorka, a ne predsjednica države.

Nova vlast je prethodnih dana izdala naloge za hapšenje više od 10 zvaničnika konzervativne vlade Anjes, među kojima je nekoliko bivših ministara i bivših načelnika vojske i policije, koji su Moralesa pozivali da podnese ostavku.

U obrazloženju se navodi da su Anjes i ministri učestvovali u državnom udaru protiv predsjednika Moralesa 2019. godine, zbog čega je Morales bio prinuđen da podnese ostavku i pobjegne iz Bolivije, prenio je Bi-Bi-Si.

Anjes je izjavila da odluka tužilaštva predstavlja čin osvete i da je ona žrtva Moralesove MAS Socijalističke partije koja se u međuvremenu vratila na vlast nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина