Amerika

"Ukidanjem prava na abortus, Vrhovni sud SAD se samo zagrijava"

  • Извор: Танјуг
  • 03.07.2022. 12:20

Odluka američkog Vrhovnog suda da ukine ustavnu garanciju prava na abortus dovela je do bojazni od mogućeg oštrog skretanja udesno po pitanjima koja se tiču prava i drugih ličnih sloboda, a prema nekim američkim analitičarima "odlukom o abortusu konzervativni Vrhovni sud se samo zagrijava", prenosi portal Politiko.

Profesor prava Rik Hejsen izražava bojazan da bi ogroman potres koji je izazvala nova konzervativna supervećina u Vrhovnom sudu ukidanjem ustavne garancije na pravo na abortus, mogao bi biti samo početak.

– Sljedeći ciljevi bi mogli da obuhvate biračka prava, uticaj državnih sudova na izbore, afirmativnu akciju, politiku kojom se pripadnicima svih rasa obezbeđuju jednaka prava na školovanje i zapošljavanje i zakone koji zabranjuju diskriminaciju LGBTQ osoba – upozorava Hejsen.

Osim što je poništio skoro pola vijeka dugo savezno pravo na abortus, Vrhovni sud je ukinuo zakone o dozvolama za oružje u najmnogoljudnijim državama, proširio državno finansiranje verskih škola, proširio prava zaposlenih u javnim školama na molitvu i zaustavio naloge nižih sudova kojima se od dvije američke savezne države zahtjeva da biračima manjina daju veće šanse da samostalno biraju kandidate.

– Vrhovni sud bi trebalo da štiti prava manjina i svih nas od vlasti, bilo da je u pitanju tiranija ili anarhija. Demokrate, tj. ljevica, pokušavaju da delegitimišu Vrhovni sud jer su izgubili kontrolu nad njim – uzvraća na kritike Vrhovnog suda Majk Dejvis, bivši savjetnik republikanskog senatora Čaka Graslija iz Ajove.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина