Москва

Укинута одлука Хрушчова о предаји Крима Украјини

  • Извор: СРНА
  • 11.03.2024. 21:04

Државна Дума укинула је одлуку некадашњег генералног секретара СССР-а Никите Хрушчова из 1954. године којом је Кримска област предата Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици (УССР).

Закон, којим се одлука о предаји Крима из састава Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (РСФСР) у састав УССР-а проглашава неважећом, иницирали су посланик Думе Константин Затулин и сенатор са Крима Сергеј Цеков.

"Одлука о предаји Кримске области, која је усвојена 1954. године нормативно-правним актима који немају правну снагу, уз кршење устава РСФСР-а и СССР-а, признаје се као незаконита и није у складу са основним принципима владавине права и међународног права", наводи се у документу.

Предсједавајући кримског парламента Владимир Константинов у децембру прошле године указао је на рекордан број прекршаја при предаји Крима УССР-у 1954. године, пренио је "Спутњик".


"Политико": Европска Комисија даје препоруку за почетак преговора

Он је тада истакао да, у случају да су тада донесене правне одлуке, руска страна сада не би имала шта да оспорава и не би имала основу да се обраћа суду.

Крим се вратио у састав Русије у марту 2014. године након референдума одржаног послије државног преврата у Кијеву. За повратак у састав Русије гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Међутим, према ријечима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм