Jemen

Ukradena i prodata hrana iz humanitarne pomoći 

  • 31.12.2018. 15:53

Humanitarna pomoć u hrani, namijenjena stanovnicima Jemena, ukradena je i prodata u pojedinim područjima koja su pod kontrolom Huti pobunjenika, saopšteno je iz organizacije Svjetski program UN za hranu.

Iz organizacije UN saopšteno je da mnogi ljudi širom Jemena nisu dobili hranu koja im sleduje jer je prodata u Sani, kao i da je prevaru počinila najmanje jedna lokalna partnerska organizacija povezana sa Ministarstvom obrazovanja Huti pobunjenika. 

"Ovakvo ponašanje predstavlja praktično uzimanje hrane iz usta gladnog naroda. To je sramotno u vrijeme kada djeca u Jemenu umiru zbog nedostatka hrane. Ovakvo kriminalno ponašanje smjesta mora biti zaustavljeno", izjavio je izvršni direktor organizacije Dejvid Bisli. 

Zvaničnici Huti pobunjenika nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa da prokomentarišu saopštenje organizacije. 

Huti pobunjenici kontrolišu većinu gradova u Jemenu, uključujući prijestonicu Sanu, odakle su sa vlasti svrgnuli Vladu predsjednika Abd Rabu Mansura Hadija 2014. godine. 

Vojna koalicije predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu 2015. godine, sa ciljem vraćanja vlasti Hadijevoj Vladi. 

Sukobi u Jemenu prouzrokovali su ekonomski kolaps u zemlji, u kojoj je bez sigurnih zaliha hrane ostalo 15,9 miliona ljudi, što čini 53 odsto stanovništva u zemlji. 

Svjetski program UN za hranu pokušava da dostavi pomoć u hrani za 12 miliona najugroženijih kada su zalihe hrane u pitanju.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић