Marija Zaharova

"Ukrajina i dalje regrutuje strane plaćenike"

  • Извор: СРНА
  • 08.06.2022. 14:35

Ukrajina i dalje regrutuje strane plaćenike, iako se njihov broj prepolovio do početka juna, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Kijevski režim još uvijek regrutuje strane plaćenike da popune redove ukrajinskih trupa - rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Ona je citirala podatke ruskog Ministarstva odbrane koji pokazuju da je regrutovano više od 6.500 boraca iz SAD, Velike Britanije, Izraela, Poljske, Kanade, Češke, pa čak i iz Brazila i Јužne Koreje.

Prema njenim riječima, najaktivnije se regrutuju avganistanske izbjeglice i teroristi "Islamske države", koji su preživjeli operaciju u Siriji.

Ona je dodala da američke privatne vojne kompanije regrutuju plaćenike za Ukrajinu.

Međutim, niko ne razmatra nikakve sankcije američkim privatnim vojnim kompanijama, rekla je ona, ukazujući na OEBS, Savjet Evrope i evropske parlamente.

- NATO je srećno ćutao. Oni misle da rat treba da se nastavi u Ukrajini - rekla je Zaharova, optužujući Zapad da ignoriše zločine protiv čovječnosti. Ona je takođe obećala da će akcije Zapada "dobiti odgovarajuću ocjenu u smislu međunarodnog prava".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je naglasila da Zapad u isto vrijeme pokušava da podrži režim predsjednika Vladimira Zelenskog u Ukrajini i da se riješi sopstvenih ekstremista, nazivajući te ciljeve pogrešnim, prenio je TASS.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм