Ukrajina

Ukrajinci postavili zastavu na ulazu u distrikt Bahmut

  • Извор: Агенције
  • 04.07.2023. 10:11

"Situacija na ukrajinskom ratištu ponovo je eskalirala u oblasti Bahmuta, a dvije strane pokušavaju da preuzmu inicijativu".

To je izjavila zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

"Međutim, situacija se veoma brzo mijenja. Kontrola nad istim pozicijama može da se izgubi i povrati dva puta dnevno", dodala je ona.

Prema riječima Malijar, ruske snage brzo reaguju na akcije Ukrajine, raspoređujući "tri linije odbrane u prijetećim pravcima".

Ukrajinske trupe otpočele su ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta oko 24. juna, postepeno napredujući na južnom i sjevernom krilu.

Kako je Malijar ranije rekla, Bahmut ima razvijen sistem inženjerskih utvrđenja i uporišta, ali ga trenutno zauzima ruska vojska, što otežava oslobađanje grada.

Prema Institutu za proučavanje rata, ofanzivne operacije Ukrajine u blizini Bahmuta mogle bi da pritisnu Rusiju da donese tešku odluku da prerasporedi svoje snage sa drugih ukrajinskih teritorija.

Kao što se može vidjeti na snimku koji su ukrajinski vojnici podijelili na društvenim mrežama, ukrajinska zastava je podignuta na znaku koji označava jedan od ulaza u grad.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)