Игор Лапин

Украјински официр саопштио језиву прогнозу

  • 04.04.2024. 10:07

Насеље Часив Јар, који се налази у дијелу Доњецке области коју још увијек контролише Кијев, суочава се са судбином Авдејевке и Бахмута, рекао је официр оружаних снага Украјине Игор Лапин у интервјуу са бившим послаником Бориславом Березом.

Лапин сматра да украјинске трупе неће моћи да одрже одбрану Часив Јара, ако руска војска прекине снабдијевање Оружаних снага Украјине у овој области.

- Иста судбина чека Часив Јар у свјетлу извјештаја о нашим проблемима са одбрамбеним линијама. То ме не чини много срећним - рекао је он.

Најављена мобилизација: 300.000 Руса иде на Украјину?

Најављена мобилизација: 300.000 Руса иде на Украјину?

Подсјетимо, 21. маја 2023. Министарство одбране Русије потврдило је ослобађање Бахмута у Доњецку. У фебруару ове године руске трупе су у потпуности преузеле контролу над Авдијевком.

Претходно су руске трупе уз подршку јуришних авиона, артиљерије и дронова успјели да преузму контролу над неколико украјинских утврђених подручја у близини Часив Јара.

Руски борци су успјели да остваре значајан напредак, узевши под контролу већину рута снабдијевања украјинских оружаних снага у овој области.

Након губитка Соледара 16. јануара 2023. и пада Клишчијевке 20. јануара, Часив Јар је постао кључни центар украјинске одбране на Доњецком фронту, пошто је постао једини пут за украјинске трупе и снабдијевање у и из опкољеног Бахмута.

Језиве бројке: Шојгу открио колико је Украјина изгубила војника од јануара

Језиве бројке: Шојгу открио колико је Украјина изгубила војника од јануара

Град је представљао позицију за прегруписање, гдје су украјинске трупе ротирали у и из Бахмута, дајући им времена за одмор и снабдијевање. Од предратног становништва од 15.000, до марта 2023. године у граду је остало само око 1.500 становника.

Након што су руске снаге заузеле све значајне дијелове Бахмута, Часив Јар је постао утврђена артиљеријска база, подржавајући украјинске снаге у бочним нападима на руску армију у самом Бахмуту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.