Opšta skupština

UN prihvatio Globalni sporazum o izbjeglicama

  • 17.12.2018. 20:50

Opšta skupština UN-a prihvatila je u ponedjeljak većinom glasova, ali bez SAD i Mađarske, Globalni sporazum o izbjeglicama koji bi trebao poboljšati upravljanje izbjegličkim krizama i koji nije toliko razbuktao strasti kao Globalni sporazum o migracijama prihvaćen prošle sedmice u Marakešu.

Za rezoluciju o paktu o izbjeglicama glasala je 181 zemlja, dvije su bile protiv - SAD i Mađarska - a tri suzdržane.

UN ne treba novi zakonski alat, istakla je Mađarska opravdavajući svoje protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trumpa (Trampa) je nedavno rekla da odobrava većinu njegovih odredbi, ali ne i one koje trebaju ograničiti moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Kao i kompakt o migracijama, Globalni sporazum o izbjeglicama nije obvezujuće naravi.

Globalni sporazum o izbjeglicama koji je sastavljen pod pokroviteljstvom UN Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR), treba omogućiti pronalaženje primjerenog međunarodnog odgovora na masovne izbjegličke pokrete i produljene izbjegličke situacije.

Dokument ima četiri glavne zadaće: smanjiti pritisak na zemlje prihvata, povećati samostalnost izbjeglica, olakšati pristup rješenjima koja uključuju treće zemlje i pomoći da se stvore nužni uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbjeglice došli.