Ugroženi lokalitet

UNESKO prijeti da Veneciju stavi na "crnu listu“

  • Извор: РТС
  • 05.08.2023. 06:00

Venecija, koja je 1987. godine proglašena svjetskom kulturnom baštinom, rizikuje da uskoro bude stavljena na listu ugroženih lokaliteta.

Eksperti Uneska pri Ujedinjenim nacijama pred sastanak 21 zemlje članice komiteta za svjetsku baštinu skreću pažnju na veliki rizik za Veneciju.

Svjetski eksperti zabrinuti su za budućnost Serenisime iz tri osnovna razloga - masovni turizam, podizanje nivoa mora i druge klimatske promjene, te dolaska velikih brodova. Uz to dodaju i divlji urbanistički razvoj bez prethodne detaljne studije.

Francuski časopis Le Figaro, kao i italijanska Republika, objavili su dokument Uneskoa u kome se eksperti bave ovim problemom, kao i činjenicom da može doći do nepovratne štete po Veneciju ukoliko se nešto odmah ne preduzme.

Vinka Kevac o strahotama na Petrovačkoj cesti: Zatekli smo plač, jauk majke i vrisak djece

Vinka Kevac o strahotama na Petrovačkoj cesti: Zatekli smo plač, jauk majke i vrisak djece

Već 2021. godine eksperti Uneskoa su predložili da se grad u laguni proglasi ugroženim tako da je vlada zabranila ulazak velikih kruzera u kanal Grande i kanal Đudeka. No Unesko smatra da to nije dovoljno, mada priznaju da je Italija uradila dobar posao sa Mozeom. Potrebno je da na bolji način zaštiti lagunu.

"Svakako možemo da uradimo više nego ranije, na primjer da za turiste koji dolaze u naš grad u jednodnevnu posjetu bez noćenja, da organizujemo dolazak u grad“, navodi Klaudio Skarpa, predsjednik "Federalberghi Venezia".

Unesko traži od Italije da dokaže da je preduzela važne mjere, da je Moze potpuno operativan te da postoji dugoročni plan očuvanja grada da ne bi došlo do promjena koje više neće moći da se saniraju i zbog kojih bi Venecija izgubila svoju istorijsku autentičnost.

Andrea Segre, režiser filma Welcome Venice koji je dobio i nagradu na Berlinskom festivalu, bori se za očuvanje svog grada od masovnog turizma i činjenice da su se stanovi masovno izdaju turistima preko Er-bi-end-bija.

Risto za sebe i ženu sazidao vječnu kuću od 240.000 KM: Na otvaranju bilo 300 zvanica i muzika

Risto za sebe i ženu sazidao vječnu kuću od 240.000 KM: Na otvaranju bilo 300 zvanica i muzika

"Treba biti hrabar za duboke strukturne promjene, kakve naše udruženje 'Alta tensione abitativa' predlaže mjesecima, a za koje Gradsko vijeće i dalje ne želi da čuje. Uskoro stupa na snagu nacrt zakona koji smo predložili Parlamentu. Onda ćemo pokušati da sprovedemo promjene jer Grad i dalje nema hrabrosti da se njima pozabavi“, naglašava Andrea Segre.

Mada za sada Unesko ne predviđa da ukloni Veneciju sa liste svjetske kulturne baštine na kojoj se nalazi 900 lokaliteta, smatraju da vlada treba što prije da reaguje. Na listi ugroženih je već 55 mjesta, a većina se nalazi u zemljama pogođenim ratom ili nedostatkom resursa.

Komitet koji će odlučiti hoće li Venecija zaista da bude na ovoj negativnoj listi što bi, kako piše francuski Le Figaro, bilo ponižavajuće za Italiju, sastaje se u Rijadu u Saudijskoj Arabiji od 10. do 25. septembra.

Sanja Vučić ima neizliječivu bolest

Sanja Vučić ima neizliječivu bolest

Iz opštine Venecija su izjavili da će s pažnjom pročitati sve prijedloge i razgovarati sa vladom koja je u direktnoj komunikaciji sa Uneskom.

Istovremeno je već nekoliko puta odloženo uvođenje naknade za ulazak u sam grad. Ovog puta za 2024. godinu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.