Austrijski kancelar

Upitan ostanak Kurca na funkciji

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2021. 11:02

Austrijski Zeleni, manji član vladajuće koalicije, doveli su danas u pitanje mogućnost da kancelar Sebastijan Kurc ostane na funkciji, dan nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je davao mito.

"Činjenice se moraju u potpunosti utvrditi. Ne možemo se vratiti na uobičajeno stanje. U ovom kontekstu je dovedena u pitanje sposobnost kancelara da djeluje", saopšto je lider Zelenih i vicekancelar Verner Kogler.

On je dodao da je pozvao lidere ostalih stranaka na razgovore o sljedećim koracima.

Kurc je u sinoćnjem intervjuu javnoj televiziji ORF demantovao da je prekršio zakon i odbacio svaku odgovornost za djela o kojima govori tužilaštvo.

Slučaj je zasnovan na sumnji da je Ministarstvo finansija od 2016. do 2018. godine plaćalo za manipulaciju anketama čiji su rezultati objavljivani u jednom tabloidu bez napomene da je riječ o marketingu.

"Nema apsolutno nikakvih indikacija da sam ja Ministarstvu finansija davao direktive o tome kakve reklame ili ankete treba uraditi", izjavio je kancelar.

On je naglasio da tekstualne poruke koje je slao ne sadrže instrukcije niti zahtjeve.

"Istovremeno, tužilaštvo iznosi teoriju da je to sve bilo po direktivi Kurca", rekao je austrijski kancelar.

Kurc je istakao da je "veoma miran" kada je riječ o optužbama i potvrdio da će ostati na funkciji kancelara uprkos istrazi.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок