Да ли има имунитет

Усијање због Трампове изјаве: Специјални тужилац се обратио Врховном суду!

  • 11.12.2023. 20:29

Специјални тужилац Џек Смит затражио је данас од америчког Врховног суда да одлучи да ли Доналд Трамп има имунитет, када је ријеч о кривичном гоњењу за злочине које је наводно починио док је био предсједник Сједињених Америчких Држава.

То би био први пут да Врховни суд САД разматра право на имунитет бившег предсједника земље.

"Ово је фундаменталан случај који се тиче срца наше демократије: Да ли је бивши предсједник апсолутно имун на федерално кривично гоњење за злочине почињене док је био на функцији или је Уставом заштићен од федералног гоњења послије мандата", навео је Смит у писму упућеном судијама Врховног суда, преноси "Политико".

Смит је затражио од Врховног суда да прескочи федерални жалбени суд и хитно донесе одлуку у овом случају.

"Од јавног значаја је да овај суд донесе одлуку о захтјевима за имунитетом и да се суђење туженом настави што је прије могуће, уколико његов захтјев буде одбијен", навео је специјални тужилац Смит.

Трамп се претходно жалио Апелационом суду који је одбацио његов захтјев да добије имунитет.

Судија Тања Чаткан је у одлуци одбацила тврдње Трампа да ужива "апсолутни имунитет", поручивши да ниједан закон не подржава приједлог да се на бившег предсједника не односи федерални кривични закон.

Специјални тужилац води поступак против Трампа по оптужбама да је покушао да поништи пораз на предсједничким изборима 2020. године, а почетак суђења је заказан за 4. март сљедеће године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина