Приједлог Макрона

Уставни суд Француске поништио већи дио Закона о имиграцији

  • Извор: Аваз
  • 26.01.2024. 08:46

Уставни суд Француске пресудио је да већи дио новог Закона о имиграцији није у складу са уставом. Спорно је, између осталог, ограничавање приступа миграната социјалној помоћи и давање држављанства њиховој д‌јеци рођеној у Француској.

Суд је укинуо 35 од 80 мјера, а већину су предложили опозициони посланици деснице током турбулентног парламентарног процеса.

Мјере попут отежавања мигрантима да у Француску доведу чланове породице или давања држављанства и социјалне помоћи њиховој д‌јеци рођеној у Француској, одбачене су из процедуралних разлога.

У Aлабами извршено прво погубљење азотним гасом

У Aлабами извршено прво погубљење азотним гасом

Пресуда је олакшање за предсједника Француске Макрона, којем је Закон о миграцији био један од приоритета у другом мандату. Макрон нема већину у парламенту, па му је за потврду закона била неопходна подршка Националног окупљања десничарке Марин Ле Пен.

Закон су на оцјену уставности упутили Макрон и још три парламентарна клуба. Од свих мјера које су поништене, 32 су избачене из процедуралних разлога, али суд није навео да ли оне крше устав, што значи да посланици могу поново да их предложе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)