Obračun s teškim kriminalom

Vanredno stanje u Argentini zbog prijetnji Mesiju

  • Извор: Телеграф
  • 04.03.2023. 22:02

Rafal koji je nepoznati pucač sasuo u supermarket u vlasništvu porodice Mesijeve supruge Antonele Rokuco, bio je i rafal u srce Argentine, u Lea Mesija, u mundijalski trofej osvojen u Kataru. Ono najgore, bio je dokaz postojanja jezivog kriminala u ovoj oblasti i nedodirljivosti opasnih bandi.

Mesijevo rodno mjesto je u prethodna dva dana u centru pažnje svjetske javnosti, nažalost ne zbog rađanja nekog novog Lea ili kakvog fudbalskog bisera već zbog kiriminala koji je isplivao poslije groznih prijetnji porodici Leove supruge i njemu samom.

Alarmirana je država, digao se narod poslije ovog nevjerovatnog čina koji je do juče bio nezamisliv: da se neko uopšte usudi da zaprijeti ikoni Argentine, jednom od najvećih i najomiljenijih sportista svih vremena, obožavanom i voljenom Mesiju.

Uz rupe kao svojevrsnim potpisom iz vatrenog oružja, na vratima supermarketa stajao je i onaj ispisan slovima, za Lea. Sa više nego jasnom porukom.

- Mesi, čekamo te, Havkin (gradonačelnik, prim. aut) je narko diler, on se neće pobrinuti za tebe - bila je poruka nepoznatih počinioca za slavnog fudbalera.

Kriminalne bande u Argentini, u oblasti u kojoj je Rozario (postoje tri jake frakcije), su velika prijetnja po bezbjednost države i građana i to nije ništa novo, ali je tek sada kada su se toliko otrgle kontroli i udarile na jednog Mesija, država rešila da reaguje, što je svakako poražavajuće po svakog Argentinca.

Reagovali su ekspresno i navijači Mesijevog matičnog kluba Njuels Old Bojsa koji su parolama i porukama pružili podršku svom najvećem igraču.

- Leo, ti si srce ove zemlje koja te voli. Njuels je uz tebe - piše na transparentnu navijača kluba iz Rozarija, okačenom na ogradi stadiona "Marselo Bijelsa".

Ta poruka stajaće na narednoj utakmici Njuelsa u prvenstvu.

Tokom podneva u četvrtak, na dan kada se napad dogodio, predsjednik države Alberto Fernandez kontaktirao je pomenutog gradonačelnika Rozarija Pabla Havkina, i stavio se na raspolaganje gradu.

- Danas sam se probudio sa ružnim vijestima u Rosariju, gdje je pucano na supermarket. Odmah sam kontaktirao gradonačelnika, odmah razgovarao sa šefom kabineta (Agustinom Rosijem) i rekao im "hajdemo sada". Radimo mnogo, ali očigledno će nešto drugo morati da se uradi jer je u Rozariju problem nasilja i organizovanog kriminala veoma ozbiljan - rekao je šef države na skupu u La Pomi, Salta.

Oglasio se i ministar bezbednosti Anibal Fernandez, koji je uvjerio naciju da će za Mesija postojati posebno obezbjeđenje ako fudbaler Pari Sen Žermena to bude tražio prilikom svog sljedećeg dolaska u Argentinu na prijateljske utakmice 23. marta (protiv Paname) i 28. istog mjeseca (protiv Kurasaoa).

Takođe, Fernandez je saopštio da je razgovarao sa gradonačelnikom Rozarija i pitao ga za mišljenje o učinku policijskih snaga u toj oblasti.

Poslije razgovora dogovorio je smjenu šefa ujedinjene komande Rozarija Rikarda Danijela Kastilja.

- Odluku sam donio sa načelnikom Žandarmerije i smijeniću načelnika policijske uprave grada - najavio je on.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм