Amerika

Vatikan smijenio sveštenika koji podržava Trampa

  • Извор: Индекс
  • 19.12.2022. 12:32

Vatikan je smijenio američkog sveštenika Franka Pavonea, poznatog po zagovaranju bivšeg predsjednika Donalda Trampa i oštroj retorici protiv pobačaja, zbog "blasfemične komunikacije na društvenim mrežama".

Među razlozima su naveli i "uporni neposluh" biskupa koji mu je više puta rekao da prestane sa stranačkim aktivizmom za Donalda Trumpa.

U pismu koje je američkim biskupima poslao vatikanski ambasador u SAD, nadbiskup Kristof Pjer, stoji da je odluka protiv Pavonea, koji predvodi američku grupu protiv abortusa "Sveštenici za život", donesena još 9. novembra te da nije bilo prilika za žalbu.

Pavoneove aktivnosti dostigle su vrhunac kada je 2016. godine stavio abortirani fetus na oltar i objavio video na društvene mreže.

Uz video je napisao da će Hilari Klinton i demokratska stranka dozvoliti nastavak abortusa te da Tramp i republikanska platforma žele zaštititi nerođenu djecu.

Osporavao izbore 2020.

Pavone je ostao čvrsti pristalica Trampa i 2020. godine te je u javnosti osporavao rezultate izbora na kojima je pobijedio Džozef Bajden.

Uoči izbora, biskupija Amarilo osudila je Pavoneovo korištenje društvenih mreža u političke svrhe, distancirala biskupiju od njega i rekla mu da njegovi stavovi nisu u skladu s katoličkim učenjem.

"Dakle, u svakoj profesiji, uključujući i svešteničku, ako branite nerođene, bićete tretirani kao oni. Jedina razlika je u tome što kada smo 'abortirani', nastavljamo govoriti, jasno i glasno", napisao je Pavone na Twitteru.

Kasnije se pojavio u videu na društvenim mrežama u kojem nosi crnu kožnu biciklističku jaknu preko svešteničkog ovratnika na lažnoj pozadini bazilike svetog Petra, te obećava da će nastaviti "rat" protiv abortusa i osuđuje "kulturu otkazivanja" Crkve, za koju je rekao da ga progoni decenijama, prenosi "Index.hr".

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм