"Kavački klan"

Velika akcija španske policije: Uhapšeni kavčani, nađeno 13 plantaža marihuane

  • Извор: Агенције
  • 02.05.2023. 17:06

Španska policija uhapsila je 15 osoba nakon što je na dvije lokacije pronađeno 13 zatvorenih plantaža marihuane u ruralnim oblastima.

Prema navodima španskih medija, radi se o pripadnicima "kavačkog klana" iz različitih zemalja svijeta.

"Zaplijenjeno je osam komada vatrenog oružja, jedno od njih je automatska puška, više od 3.000 biljaka marihuane, 150 kilograma vakuumirane marihuane i 54.000 evra u gotovini", navodi se u saopštenju španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako navode, ova kriminalna grupa povezana je sa klanom srpskog porijekla "kavčanima".

Abazović: Kavački klan je u vrhu Uprave policije

Abazović: Kavački klan je u vrhu Uprave policije

"Stepen opasnosti ove grupe visok je i njena osnovna djelatnost u Španiji bila je međunarodna trgovina drogom i srodni zločini povezani sa pranjem novca. Grupa je opasna i odlikuje se ekstremnim nasiljem", naveli su u saopštenju španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Glavni ljudi u kriminalnoj organizaciji živjeli su u skupocjenim dijelovima Madrida, u domovima vrijednim više od milion i po evra, i koristili su vozila vrhunskog kvaliteta.

Kriminalna mreža imala je zatvorene plantažama u provincijama Madrid, Gvadalahara i Toledo, čiji se proizvod izvozio u zemlje sjeverne i istočne Evrope.

Ko je fudbaler uhapšen sa Kavčanima zbog šverca 115 kilograma kokaina

Ko je fudbaler uhapšen sa Kavčanima zbog šverca 115 kilograma kokaina

Članovi grupe usavršili su svoje djelovanje, formirajući različite kanale snabdijevanja opojnom supstancom, kao i njenog uzgoja.

Drogu su prevozili kombijima i automobilima, koji su uvijek imali pratnju još jednog vozila koje je bilo namijenjeno da izvidi da li nailazi policija.

Takođe, sa sobom su uvijek imali oružje kako bi se odbranili od mogućih napada ili da čak izvrše napad na druge kriminalne grupe, s obzirom na to da su u sukobu sa "škaljarskim klanom".

Kavčani dali 1,5 milion evra za likvidaciju Vukotića: Ko su turski izvršioci ubistva

Kavčani dali 1,5 milion evra za likvidaciju Vukotića: Ko su turski izvršioci ubistva

Kako navode španski mediji, policiji je bilo veoma teško da ih otkrije s obzirom na to da su stalno mijenjali adrese prebivališta kao i automobile.

Istraživanja istražilaca omogućila su da se napravi kriminogena mapa zatvorenih plantaža u različitim ruralnim oblastima provincija Madrid, Gvadalahara i Toledo, što je konačno omogućilo da se demontira ukupno 13 plantaža marihuane, osam u Toledu, četiri u Madridu i jedne u Gvadalahari. 


(Foto: Freepik.com)

Pratite nas i putem Vibera