Posljedice Bregzita

Više od 200 proizvoda u manjim pakovanjima, cijena ista

  • 21.01.2019. 22:45

Slaba funta povećala je troškove uvoza u Veliku Britaniju, što je natjeralo vodeće kompanije da smanje pakovanja svojih proizvoda

Više od 200 različitih potrošačkih proizvoda, od toalet papira do čokolade, smanjilo se u vrijeme glasanja o Bregzitu.

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, pakovanja čak 206 proizvoda doživjelo je smanjenje od septembra 2015. do juna 2017. godine, međutim njihova cijena ostala je ista. 

Poznata kompanija Mars smanjila je broj svojih Maltesers, M&Ms i Minstrels čokolade do 15 odsto, dok je McVitie smanjio broj Jaffa Cakes u pakovanju sa 12 na 10. 

Iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku rekli su da su hrana i piće, kao i proizvodi za domaćinstvo, kao što su toalet papir, pelene, maramice i tečnost za pranje sudova, bili proizvodi kod kojih je najviše došlo do promjene veličine. 

Prehrambeni proizvodi koji su najviše "smršali" uključivali su hljeb i žitarice, meso i šećer, džem, sirupe i čokolade, a njihova cijena nije se umanjila. 

Ovo je bio ustaljeni trend u Britaniji mnogo prije glasanja o Bregzitu, jer su firme koristile ovu taktiku kako bi ostvarile veću zaradu na račun potrošača. 

Međutim, naglo povećanje troškova povezano sa slabljenjem funte nakon Bregzita natjeralo je proizvođače da biraju hoće li prihvatiti niže profitne marže, podizati cijene proizvoda ili smanjiti količinu, odnosno pakovanje proizvoda, a cijenu ostaviti netaknutu. 

Kompanije su oberučke prihvatile ovo poslednje.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм