Авганистан

Више од 2.000 мртвих у катастрофалном земљотресу

  • Извор: Агенције
  • 08.10.2023. 09:28

Расте број жртава снажног земљотреса који је погодио Авганистан и према новим званичним подацима, које је објавила талибанска влада у недјељу, погинуло је више од двије хиљаде људи, а више од девет хиљада је повријеђених.

Након потреса магнитуде 6.3 који је у суботу погодио регије неких 30 километара сјеверозападно од града Херата, слиједило је још осам снажних удара.

Погинуло је 2.053 људи, а повријеђених је 9.240, објавило је министарство за катастрофе у недјељу.

Додаје да је уништено или оштећено 1-329 кућа. Раније у недјељу портпарол Црвеног крста Ерфанулах Шарафзои рекао је за агенцију "Ројтерс"  да је погинуло 500 људи.

Више од 200 мртвих довезено је у више болница, рекао је званичник министарства здравства који се представио као др Даниш и додао:

"Већина њих су жене и дјеца, а 510 је повријеђених".


Напад на Израел: Зашто је у цијелој причи битна Саудијска Арабија

Напад на Израел: Зашто је у цијелој причи битна Саудијска Арабија

У селу Сарболанд, у округу Зинда Јан, десетине кућа је уништено, јавља новинар АФП-а.

Покрајина Херат, која има око 1.9 милиона становника према подацима Свјетске банке, задњих је година погођена сушом, што је паралисало бројне пољопривредне заједнице које су већ у тешкоћама.

Потреси у Авганистану су чести, посебно у планинском ланцу Хинду Куш који је близу споја евроазијске и индијске тектонске плоче. 

У јуну 2022. потрес магнитуде 5.9 био је најсмртоноснији у Авганистану у готово 25 година, усмртио је више од хиљаду људи, а десетине хиљада остали су без крова над главом у сиромашној покрајини Пактика (југоисток).


И Хезболах напао Израел

И Хезболах напао Израел

У марту ове године потрес магнитуде 6.5 усмртио је 13 људи у Авганистану и Пакистану, близу локалитета Јурм на сјевероистоку земље.

Авганистан је осим тога у тешкој хуманитарној кризи откако су се на власт вратили талибани 2021. године, чију власт међународна заједница не признаје.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.