Анкета

Више од половине младих у Њемачкој не вјерује влади

  • Извор: Анадолија
  • 06.02.2024. 15:31

Истраживање спроведено у Њемачкој показало је да више од половине младих не вјерује влади.

Према истраживању које је спровела Фондација Бертелсман, 52 одсто испитаника од 18 до 30 година у Њемачкој изјавило је да не вјерује влади.

Док је стопа оних који вјерују влади у овој старосној групи остала на 39 одсто, девет одсто је одговорило "не знам".

У Њемачкој млади имају највеће повјерење у образовни систем са 79 одсто, затим науку са 74 одсто, Европску унију (ЕУ) са 62 одсто, демократију са 59 одсто, владавину права и НАТО са 55 одсто, а слиједе Уједињене нације са 53 одсто (УН).

Према анкети, 60 одсто младих не вјерује медијима, 53 одсто не вјерује мултинационалним компанијама.

Уставни суд неће покренути поступак због нерадне недјеље

Уставни суд неће покренути поступак због нерадне недјеље

Око 50 одсто младих вјерује у демократију, 49 одсто испитаника од 31 до 70 година који су учествовали у истраживању не вјерује влади, а 46 одсто не вјерује парламенту.

Питање које је највише забрињавало младе од 18 до 30 година је "кршење људских права" са 51 одсто, затим "климатске промјене" са 46 одсто и "сексуално узнемиравање и злостављање" са 45 одсто.

Регина вон Гортз, стручњак из фондације, истакла је да млади људи у Њемачкој уопштено имају повјерење у демократију и ЕУ.

"Ово је добра вијест, посебно за изборе за Европски парламент и државне скупштине (у Њемачкој) који ће се одржати ове године, али је важно да се то повјерење не изгуби", казала је.

Полицајци развалили врата да би спасили бебу - у стану била лутка

Полицајци развалили врата да би спасили бебу - у стану била лутка

Гортз је нагласила да политичари треба да доносе одлуке усмјерене ка будућности у складу с интересима младих и да их више укључују у политички процес.

"Ниско повјерење у политичке доносиоце одлука, а посебно недостатак оптимизма младих генерација за будућност, озбиљан су изазов за наше демократско друштво", поручила је Гортз.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска