Francuska

Vlada formira tim za borbu protiv istorijske suše

  • Извор: СРНА
  • 05.08.2022. 22:09

Francuska Vlada formirala je krizni tim za borbu protiv istorijske suše zbog koje je više od 100 opština ostalo bez vode za piće.

Kamioni odvoze vodu u ta područja, jer više ništa nije ostalo u cijevima, rekao je ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu.

Kabinet premijera saopštio je da je to najgora zabilježena suša u Francuskoj. Upotreba vode ograničena je u 93 regiona.

Očekuje se da će se suvi uslovi nastaviti najmanje u naredne dvije nedjelje.

Državna energetska kompanija EDF morala je da smanji proizvodnju u nekim nuklearnim elektranama, pošto su temperature rijeke previsoke da bi obezbjedile dovoljno hlađenje, prenosi agencija AFP.

Strahuje se da će suša – koja pogađa skoro cijelu kopnenu Francusku – smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući prehrambenu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Zbog toplotnog talasa od juna, koji je zahvatio Francusku, drveće i žbunje počelo je rano da osipa lišće, dočaravajući sliku jeseni.

U Francuskoj je u julu palo samo 9,7 milimetara kiše, što je nasušniji mjesec od marta 1961. godine.

Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske kako bi se sačuvala voda.

Očekuje se da će prinos kukuruza, koji se mahom koristi za ishranu životinja, biti manji za 18,5 odsto ove godine u odnosu na 2021, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Očekuje se manji izvoz kukuruza iz Francuske, Mađarske, Rumunije i Bugarske ove godine zbog toplotnog talasa, što će povećati cijenu.

Francuska televizijska stanica TF1 javila je da stočari na Alpima moraju svaki dan da silaze u doline kamionom da voze vodu što im povećava račune za gorivo.


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.