Ponovo održani protesti

Vlasti Njemačke zahtijevaju: Uvesti obaveznu vakcinaciju

  • Извор: Агенције
  • 09.01.2022. 16:50

U Njemačkoj su ponovo održane masovne demonstracije protivnika pandemijske politike i obavezne vakcinacije.

Parlament bi ovog mjeseca trebalo da debatuje o toj mjeri, ali još nije jasno koliko će ona biti obuhvatna.

"Mora se shvatiti da čak ni obaveznom vakcinacijom ne biste ubijedili sve ljude. Ali sam uvjeren da postoji velika grupa nevakcinisanih koji bi se vakcinisali ako vakcinacija bude obavezna", rekao je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah za list Velt.

Lauterbah spada u najglasnije zagovornike obavezne vakcinacije, i u tome ima podršku socijaldemokratskog stranačkog kolege i kancelara Olafa Šolca. Obaveznu vakcinaciju sada glasno zagovaraju i mnogi političari opozicionih Demohrišćana, premda novi stranački šef Fridrih Merc nije za tu meru.

Njegov stranački kolega Hendrik Vist, premijer najveće pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, tražio je da se "relativno brzo" donese zakon o obaveznoj vakcinaciji kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje do iduće zime. Kako je dodao, oklijevanje i nejasnoće oko obavezne vakcinacije "otvaraju vrata za teorije zavjere".

Protesti širom zemlje

U subotu se u Hamburgu okupilo oko 14.000 ljudi uz transparente poput "Nećemo prisilnu vakcinaciju" ili "Prevršilo je mjeru – dalje ruke od naše djece". Manje demonstracije su održane u Berlinu, Diseldorfu, Frankfurtu, Frajburgu, Regensburgu, Magdeburgu i Šverinu.

"Jedna mala grupa je spremna da pogazi sva naučna saznanja, i dobrovoljno se upušta u mjehur opsena", dodao je Lauterbah u intervjuu, govoreći o protestima protiv pandemijske politike.

Ponegdje je bilo i protesta protiv negatora korone i radikalnih desničara. U Mindenu se u to ime okupilo 2.500 ljudi, oko hiljadu njih bilo je u Erfurtu. U Drezdenu su ispred Bogorodičine crkve zapaljene svijeće za žrtve pandemije.

Neće to tako brzo

Debata oko obavezne vakcinacije za sve punoljetne građane mogla bi da podijeli vladajuću koaliciju Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala jer posebno ovi potonji nisu za obaveznu vakcinaciju, barem ne za sve.

Liberalni poslanik Endrju Ulman predložio je umjesto toga da se vakcinacija propiše samo starijima, po ugledu na Italiju gdje od subote važi obavezna vakcinacija za starije od pedeset godina.

Bundestag bi trebalo da krajem meseca održi prvu debatu na ovu temu. "Parlament mora da se temeljno pozabavi kompleksnom i kontraverznom temom obavezne vakcinacije", rekla je predsjednica parlamenta Berbel Bas (SPD), koja ne spada u zagovornike obaveznog cepljenja.

Tagesšpigel piše da je kancelar Šolc već dobio "šamar" jer ne može da održi obećanje dato u novembru da će se obavezna vakcinacija uvesti već u februaru ili martu. Kako list saznaje od izvora iz vladajuće koalicije, stvar bi mogla da se rastegne do maja zbog termina u Bundestagu i veću pokrajina Bundesratu, te komplikovanih pravnih pitanja.

"Ako bi za sprovođenje obavezne vakcinacije morao da se uspostavi centralni registar sa podacima svih vakcinisanih, onda bi obavezno cepljenje moglo da stupi na snagu tek u junu", piše berlinski list.

Krajem prošle godine je već uvedena obaveza vakcinacije za medicinsko osoblje koje je u kontaktu sa pacijentima koji imaju povećani rizik da obole od kovida. Ta obaveza stupa na snagu u martu.

U Njemačkoj su tri četvrtine stanovnika primile barem jednu dozu vakcine, oko 72 odsto dve doze, a oko 42 odsto i treću dozu, prenosi Dojče vele.


Тагови: