Robert Barić

Vojni analitičar: Član 5 je objava rata, to se sada sigurno neće dogoditi

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 15.11.2022. 23:00

Vojni analitičar Robert Barić smatra da će se prvo čekati rezultati istrage, a potom i rusko objašnjenje za ovaj događaj

Bez obzira na to što se večeras dogodilo u poljskom pograničnom selu i koji je razlog za pad nekoliko raketa na Poljsku, ne treba očekivati ishitrenu reakciju NATO saveza koja bi dovela do direktnog sukoba s Rusijom, smatraju sagovornici Jutarnjeg lista.

Pogotovo ne treba očekivati brzo aktiviranje člana 5.

"Nekoliko ruskih raketa na pogranično poljsko selo uz granicu s Ukrajinom sigurno neće dovesti do aktiviranja članka 5 niti aktiviranja vojnih snaga članica Saveza pod NATO komandom. Članak 5 ne aktivira se samo tako i ovo što se dogodilo nije materijal za njegovo aktiviranje jer ovdje nije riječ o direktnom napadu na neku od NATO članica", smatra vojni analitičar Robert Barić, i dodao: 

"Članak 5 je objava rata, a siguran sam da se u to sigurno sada neće ići".

Prema njegovom mišljenju prvo će se čekati rezultati istrage, a potom i rusko objašnjenje za ovaj događaj.

"Ono što pretpostavljam da će se u sljedećem periodu dogoditi je dodatno razmještanje protivvazdušnih sistema u Poljsku uz ukrajinsku granicu. Najvjerovatnije sistema Patriot. Nadalje krenuće dodatna demonstracija moći NATO na Baltiku i u Crnom moru kako bi se Rusiji poručilo da se ne šali. A što se tiče članka 5, daleko smo mi od toga. Za njegovo aktiviranje potreban je konsenzus svih članica a da bi se sve članice s time složile potrebni su iznimno snažni argumenti i jasan dokaz da je riječ o napadu na jednu od članica", poručuje Barić.

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)