Izvještaj humanitarne grupe

Vremenske neprilike odnijele skoro 85 milijardi dolara

  • 27.12.2018. 16:05

Od poplava do ekstremne vrućine, deset najgorih vremenskih nepogoda 2018. godine pričinilo je materijalnu štetu u vrijednosti od 84,8 milijardi dolara, navodi se u izvještaju humanitarne grupe "Hrišćanska pomoć" /Christian Aid/.

Ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskim promjenama pogodili su svaki naseljeni kontinent ove godine, saopštila je organizacija, upozoravajući da je potrebna hitna akcija u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

"Ovaj izvještaj pokazuje da za mnoge ljude ove klimatske promjene imaju razarajuće efekte, kako na njihove živote tako i na imovinu", rekao je Kat Kramer, šef odjeljenja za klimatske probleme.

Eksperti tvrde da će otopljavanje dovesti do užasnih talasa vrućine, ekstremnih kišnih padavina, umanjenja prinosa u poljoprivredi i sve izraženije nestašice vode, što će dovesti i do monetarnih gubitaka i ljudske bijede.

"Najskuplje" vremenske ekstremne prilike bile su uragani "Florans" i "Majkl" 2018. godine, koji su izazvali štetu od najmanje 32 milijarde dolara nakon što su pogodili SAD, Karibe i dijelove Centralne Amerike.

SAD su, takođe, pretrpjele gubitke od najmanje devet milijardi dolara od šumskih požara u kojima su nastradale desetine ljudi, a uništeno je više hiljada kuća širom Kalifornije.

Japan je teško pogođen poplavama ovog ljeta, nakon čega je uslijedio tajfun "DŽebi" u jesen, a ukupna šteta premašuje 9,3 milijarde dolara.U izvještaju se navodi da su velike suše pogodile Evropu, poplave Indiju, a tajfuni Filipine i Kinu.

Rastuća temperatura nastaviće da uzrokuje ekstremne vremenske prilike, navodi se u izvještaju i apeluje da se preduzmu mjere radi sprečavanja globalnog zagrijavanja, što će najviše uticati na najsiromašnije i najranjivije zajednice u svijetu.

"Posljedice u uticaji klimatskih promjena više nisu suptilne", rekao je Majkl Man sa Univerziteta Pen Stejt.

On je dodao da vremenske prilike u svijetu postaju sve ekstremnije i da je jedina stvar koja može da zaustavi ovaj destruktivni trend od dalje eskalacije smanjenje emisija ugljenika.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.